Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
20:18
12.5.2019.

FOTO: Svečana litija u fotografijama

Manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ završena je danas svečanom litijom kojoj je prisustvovalo hiljade građana Nikšića, ali i posjetilaca sa strane.


Prvi put litija je organizovana 1996. godine i od tada do danas svake godine Crkvena opština Nikšić Eparhije budimljansko-nikšićke organizuje „Dane Sv. Vasilija Ostroškog“, kao i litiju koja se smatra jednim od najznačajnijih događaja u regionu.

Na današnji dan, koji je slava nikšićke Saborne crkve ali i grada, se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio.

Sveti Vasilije Ostroški (Jovanović) rođen je 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini. Zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija presvete Bogorodice.

U manastir Ostrog došao je nakon razaranja manastira Tvrdoš gdje je živio i radio kao arhijerej. Mitropolit hercegovački postao je 1639. godine.

Umro je 1671. godine a njegove mošti se čuvaju u Vavedenjskom hramu, u Gornjem manastiru.

Sveti Vasilije, kome je posvećena nikšićka Saborna crkva (19. vijek), smatra se zaštitnikom i nebeskim pokroviteljem grada pod Trebjesom.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:15
  21.7.2019.

  U Crnoj Gori se jutros saobraća po suvim putevima, uz dobru vidljivost, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG) i upozorili da su na dionicama koje prolaze kroz usjeke mogući odroni.

 • 08:14
  21.7.2019.

  Organizacija “Župa u srcu”, u saradnji sa Etno kućom “Moj san” i Eko-kampom "Luke" organizuje ekološko-turističku manifestaciju “Dan Lukavice”.

 • 19:09
  20.7.2019.

  Nikšićanin Miodrag Albijanić (25) teže je povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi koja se danas oko 15.30h dogodila na magistralnom putu Nikšić- Podgorica, u mjestu Vitasojevići.

 • 16:47
  20.7.2019.

  Manifestacija “Degustacija tradicinalnih jela regiona Krš”, koja ima za sa cilj da takva jela postanu dio regionalne ponude u restoranima, da se promovišu prirodni, kulturni i istorijski potencijali regiona sa namjerom da se poboljša turistička ponuda opštine Nikšić, Crne Gore i prekograničnog regiona “Krš", danas je organizovana na planini Lukavici, u Eko kampu “Tomić”.