Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
20:18
12.5.2019.

FOTO: Svečana litija u fotografijama

Manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ završena je danas svečanom litijom kojoj je prisustvovalo hiljade građana Nikšića, ali i posjetilaca sa strane.


Prvi put litija je organizovana 1996. godine i od tada do danas svake godine Crkvena opština Nikšić Eparhije budimljansko-nikšićke organizuje „Dane Sv. Vasilija Ostroškog“, kao i litiju koja se smatra jednim od najznačajnijih događaja u regionu.

Na današnji dan, koji je slava nikšićke Saborne crkve ali i grada, se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio.

Sveti Vasilije Ostroški (Jovanović) rođen je 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini. Zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija presvete Bogorodice.

U manastir Ostrog došao je nakon razaranja manastira Tvrdoš gdje je živio i radio kao arhijerej. Mitropolit hercegovački postao je 1639. godine.

Umro je 1671. godine a njegove mošti se čuvaju u Vavedenjskom hramu, u Gornjem manastiru.

Sveti Vasilije, kome je posvećena nikšićka Saborna crkva (19. vijek), smatra se zaštitnikom i nebeskim pokroviteljem grada pod Trebjesom.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:36
  6.6.2020.

  Iščekujući početak turističke sezone, zaposleni u Parku prirode “Piva“ realizovali su niz aktivnosti kako bi spremno dočekali turiste i omogućili im što ugodniji i sigurniji boravak na teritoriji opštine Plužine. Nadzornici Parka obilazili su teren, čistili su smeće, i ono što ih posebno obradovalo je činjenica da je iz godine u godinu primjetna manja količina smeća.

 • 11:39
  6.6.2020.

  Nacionalni avio-prevoznik Crne Gore, Montenegro Airlines (MA), od 12. juna će u ograničenom obimu početi sa redovnim putničkim avio-saobraćajem, saopšteno je iz te kompanije.

 • 09:52
  6.6.2020.

  Podnošenje zatjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata nije oročeno, odnosno nema zastarijevanja. To je ključna novina u prijedlogu izmjena zakona o planiranju i izgradnji, koji je Vlada usvojila u četvrtak.

 • 09:00
  6.6.2020.

  U Crnoj Gori danas se saobraća po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).