FOTO: U koritima nikšićkih rijeka nema čega nema

otpad1
SCREENSHOT
  • Autor onogost.me
  • 03.02.2018. u 15:03

Rijeke zatrpane smećem surova su nikšićka stvarnost. Gomile otpada svakog dana završavaju u Slivlju, na zatvarčnici HE Perućica, što godinama predstavlja veliki problem za njeno bezbjedno funkcionisanje. 

“Plastična ambalaža, razne vrste ambalaža, kartonska, aluminijska, leševi životinja, automobilske gume, granje, debla”, nabraja Marko Osmajić, šef službe za građevinske i geološke radove u HE “Preućica”.

Osmajić dodaje  da smeće potom začepljava propusne rešetke toliko da ga je nekad nemoguće izvući , dok sa druge strane, otpad koji prođe ugrožava rad postrojenja u Perućici.

“Često dolazi zbog toga i do zastoja rada agregata, gdje je potrebno ulagati i neka finansijska sredstva za održavanje i popravku tih sistema”, objašnjava Osmajić.

Gračanica i Bistrica najbolji su primjer kako u Nikšiću možete bezbjedno iz dana u dan bacati smeće, a da vas to ništa ne košta. Bez represije neće se ništa promijeniti ističu ekolozi. Za Evropom, kažu, po tom pitanju zaostajemo pola vijeka. 

“Oni su tu kaznenu politiku sprovodili 50 -tih i 60-tih godina prošlog vijeka, a mi još tu kaznenu politiku ne sprovodimo adekvatno. Jako je mali broj kažnjenih , gotovo zanemarljiv, a isto tako se jako slabo sprovodi zakonska regulativa na terenu”, kaže Miodrag Karadžić , predsjednik Društva mladih ekologa Nikšić 

U opštinskim službama na ovu temu nije bilo moguće dobiti sagovornika minulih dana. Iz nadležne inspekcije uputili su nas na komulanu policiju i obratno. Ostali smo bez odgovora koliko je napisano kazni za nelgalno odlaganje otpada u prošloj godini. Sudeći po slikama sa terena, materijala i povoda je bilo više nego dovoljno. 

Na kraju sve se svodi na, čini se, uzaludne apele građanima. Još jedan takav upućuju iz EPCG.

“Ovo nekontrolisanje odlaganje otpada izaziva probleme u radu HE “Perućica”, a da ne govorimo o zagađenju životne sredine.Apelujem na sve da otpad odlažu na mjesta koja su predviđena za to, a ne duž riječnih tokova. Na takav način stvaramo i ružnu sliku o mjestu u kojem živimo, a samim tim i o nama samima”, zaključuje Osmajić. 

TVCG, Onogošt.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.