(FOTO) Zbor na Grahovu okupio više od 250 izviđača

Savez izviđača Crne Gore
 • Autor onogost.me
 • 06.09.2023. u 11:15
Savez izviđača Crne Gore (SICG) proteklog vikenda organizovao je Zbor na Grahovu, koji je okupio više od 250 izviđača i planinki.

“Zbor je nacionalna aktivnost koja se organizuje svake godine, a cilj joj je da okupi sve izviđače i planinke Crne Gore na jednom mjestu kako bi razmijenili iskustva stečena tokom ljeta.  Ovog puta, aktivnost je dobila internacionalni karakter jer su gosti kampa bili izviđači iz Njemačke, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Djeca i mladi ljudi iz Rožaja, Plava, Nikšića, Cetinja, Podgorice, Budve, Bara, Danilovgrada i Herceg Novog upisali su u svoje izviđačke knjižice još dvije noći pod šatorom”, navodi se u saopštenju SICG.

Mladi i djeca, učesnici Zbora 2023, bili su u prilici da budu dio različitih radionica koje su ispunile njihov boravak na Grahovu.

“Potrebe za ekranom telefona nije bilo jer su radionice, koje su bile interaktivnog karaktera u potpunosti zaokupile pažnju naših učesnika. Da vrijeme brzo prolazi kad se kvalitetno ispuni, imali su priliku da se uvjere i roditelji naših izviđača. Po prvi put i oni su bili pozvani na kamp. I sami su učestvovali i oprobali se u programu koji smo pripremili. Fudbal, odbojka, izviđačke igre i jutarnja gimnastika pokazali su da želje za fizičkom aktivnošću ne manjka ukoliko postoji dobro osmišljen program”, navodi se u saopštenju SICG.

Ekipe su se tokom cijelog dana takmičile i demonstrirale veliku želju za pobjedom, ali i da znaju šta znači „fer plej“.

Izviđači i planinke o gmizavcima su učili od Tihomira Radonjića, kapetan Goran Pajović iz Vojske Crne Gore govorio je o ulozi i značaju Vojske. Zahvaljujući NVO “Kuvanje na Suncu” i Božidaru Komatini saznali su kako da najbolje iskoriste sunčevu svjetlost.

Kroz radionicu Šatorizacija saznali su kako da biraju mjesto za kamp, podlogu za šator i koje je sve mjere nužno preduzeti kako bi boravak u šatoru bio prijatan.

Zahvaljujući ekipi iz Opštinske organizacije Crveni krst Nikšić, Goranu Damjanoviću i Nardiju Ametoviću, čuli su kako se saniraju povrede koje se najčešće dešavaju tokom boravka u prirodi.

Luka Bijelović iz Službe zaštite i spasavanja Nikšić  govorio je o ulozi vatrogasaca u društvu.

O Radio-amaterskim vezama čuli su od Saveza radio – amatera koji su se potrudili da objasne kako komunicirati sa ljudima koji su na drugom kraju naše planete bez mobilnog telefona i interneta.

O putu na krov svijeta slušali su od Dragutina Šlagija Vujovića iz PSK Javorak.

Na Grahovskom jezeru uz pomoć iskusne ekipe iz “Montagna travel” proveli su nekoliko prelijepih sati na aktivnostima na vodi.

“Da ne odu kući bez poklona, pobrinula se ekipa iz NVO Centar za omladinsku edukaciju koja već nekoliko godina sprovodi projekat Eyca omladinske kartice u Crnoj Gori. Kao rezultat saradnje SICG I NVO COE svi naši članovi dobili su posebnu personalizovanu izviđačku Eyca karticu koja će im obezbijediti popuste u prevozu, prilikom kupovine, u pozorištu i na mnogim drugim mjestima”, navodi se u saopštenju.

Dnevni program začinjen je bogatim kulturno-zabavnim programom koji je realizovan u večernjimsatima. Prve noći, najmlađi su uživali u filmu Gremo mi po svoje koji je produkt Saveza izviđača Slovenije a stariji su se družili pored vatre, uz izviđačke pjesme. Druge noći su svi zajedno uživali u zvucima gitare, proslavili poneki rođendan, igrali, zamišljali želje uz zvijezde padalice…

“Ishrana, bezbjedan san, postavljanje kampa, održavanje čistoće, realizacija svih pobrojanih radionica i brojne pripremne aktivnosti bili su mogući zahvaljujući vrijednoj ekipi volontera kojom su koordinisali predsjednik naše organizacije Peko Vukadinović i načelnica Sara Krpuljević”, navodi se u saopštenju.

Ova aktivnost realizovana je u okviru Septembarskih dana kojima se obilježava Dan oslobođenja Nikšića uz podršku Opštine Nikšić i Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje kao i Turističke organizacije Nikšić.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vlada je na današnjoj sjednici, na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma utvrdila Predlog zakona o upravljanju otpadom.
  Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić ističe da će gradnja vjetroparka Bijela znatno doprinijeti razvoju te male sjeverne opštine. Kao i u cijeloj Crnoj Gori i u ovoj opštini najveći problem će biti planska dokumentacija, koja je, kako kaže, napravljena u pravcu razvoja drugih privrednih grada, ili je nema.