Gimnazijalac Rade Dačević: Polaskan sam kada me nazovu mladim naučnikom

dacevic
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 21.11.2015. u 10:14

Biti naučnik, znači biti potpuno posvćen tom poslu.  Kada taj epitet zaslužite već u srednjoj školi onda to dobija i novu dimenziju.  Nikšićanin Rade Dačević, učenik četvrtog razreda Gimnazije "Stojan Cerović", svojim talentom i ambicijom već se odvojio od svojih vršnjaka, a svu svoju energiju posvetio izučavanju fizike.

Nikšić je uvijek imao ljude koji su svojim talentom,  sposobnošu i inteligencijom pronosili glas o Nikšićanima kao uspješnim ljudima širom svijeta. A tim putem je krenuo i Rade kada se u osnovoj školi zainteresovao za tada novi predmet – fiziku.    

“Za fiziku sam se zainteresovao u osnovnoj školi,  kada sam počeo da izučavam taj predmet. Veliku pomoć sam imao od nastavnice Nevenke Papović, koja me je na jedinstven način uvela u svijet fizike”, poċeo je priċu za portal onogošt, Dačević.

Već u devetom razredu je nagrađen prvom nagradom na Državnom takmičenju u organizaciji Ispitnog centra Crne Gore i trećom nagradom na Olimpijadi znanja u organizaciji Prirodno matematičkog fakulteta. Sa uspjesima je nastavio i u srednjoj školi  gdje mu je mentor profesorica, Ana Vujačić. Kao gimnazijalac već tri godine osvaja prvo mjesto na olimpijadama znanja.

Kao potvrdu uspješnog rada Dačević je dobitnik ovogodišnje nagrade koju fondacija „IV/5 Oikos“ dodjeljuje već četiri godine najboljem nikšićkom gimnazijalcu.

“Nagrada Fondacije ,,IV/5 Oikos”, od velikog je značaja za mene, kao veliki podstrek i potvrda da se nalazim na pravom putu izučavajući prirodne nauke” kazao je Dačević o nagradi.

Iako zna da će svoje buduće školovanje usko biti vezano za fiziku,  još uvijek nema konkretne planove za studije,  a to će kako kaže,  odlučiti tokom ove školske godine. Pored izučavanja fizike Rade je član  Odreda izviđača ,,Dragan Cerović-Gigo” i Omladinkog kluba Nikšić, a takva vrsta aktivizma mu mnogo pomaže kako bi stekao i dobro neformalno obrazovanje, jer se neke stvari ne mogu naučti samo u školi.

Za kraj na pitanje kakav je odnos zajednice i škole prema mladim naučnicima, Dačević odgovara da su rijetki profesori koji se trude da talentima predoċe nešto van školskog programa.

“Od  velikog značaja za mene su imala učešća na događajima u organizaciji Fondacije “Prona”, koja na vrlo uspješan način već godinama podržava naučni razvoj u Crnoj Gori i čini velike napore da naši mladi naučnici pronađu svoje mjesto u evropskoj naučnoj eliti.  Smatram da bi trebalo posvetiti više pažnje mladim talentima u osnovnim i srednjim školama.  Rijetku su profesori koji se trude da talentima predoče nešto van redovnog školskog programa. Srećom, ja sam i u osnovnoj školi i u Gimnaziji, imao adekvatnu satisfakciju za svoj rad. Polaskan sam kada me nazovu mladim naučnikom, jer je to svojevrstan prestiž”, zaključio je.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

U Crnoj Gori ne postoji tačan podatak o tome koliko se djece rađa prijevremeno, ali procjene kažu da je to između šest i osam procenata, saopštila je dr Danojla Dakić iz Centra za neonatologiju u emisiji "Link". U svijetu su, kako navodi, podaci veoma raznoliki, u Americi je procenat prijevremeno rođene djece porastao već na 10 do 11 odsto, u raznim evropskim zemljama, taj procenat je nešto niži, u Engleskoj je pet, u Francuskoj osam odsto.
Za jedanaesti ciklus Programa stručnog osposobljavanja do danas se prijavilo 2.538 korisnika. Poslodavci su ove godine oglasili 16.569 radnih mjesta, saopštilo je Ministarstvo prosvjete.