Gimnazijalci se upoznali sa izbornim predmetima

20180405_130005
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 06.04.2018. u 06:22

Algoritmi i programiranje, Nacrtna geometrija, Privredna i finansijska matematika, Turistička geografija Crne Gore, Evropske integracije, Medijska pismenost, Umjetnost vizuelne komunikacije, Muzika, Moj jezik, Biohemija, Pojedinac u grupi, Istorija religije I i II, Teorija književnosti, Debata, Etika, Logika, Fizika, jezici: italijanski, francuski, njemački i ruski samo su neki od izbornih predmeta koje će nikšićki gimnazijalci imati priliku da slušaju naredne školske godine.

Sve ovi predmete predstavili su im predmetni profesori u holu te ustanove na Sajamu obaveznih izbornih predmeta.

Kako nam je kazala školski pedagog Marica Ognjenović, cilj sajma je da se učenici detaljno upoznaju sa predmetima.

„Nastavni program gimnazije predviđa da učenici imaju obavezne predmete i obavezne izborne predmete, tako da u aprilu i maju mjesecu svake školske godine biraju izbornu nastavu za narednu školsku godinu. Danas su ovdje predstavljeni svi izborni predmeti koji su uglavnom ponuđeni na listama izbornih predmeta za drugi, treći i četvrti razred. Predmetni profesori su tu koji im predstavljaju sve ono što čini taj izborni predmet, u kojem razredu se sluša, koji je fond časova i daju informacije šta je sadržina tog predmeta“, objasnila je Ognjenović.

U svakom razredu različit je broj izbornih predmeta koji učenici pohađaju.

„U prvom i drugom razredu imaju po tri izborna predmeta, od ove godine u trećem četiri izborna predmeta, a četvrti razred sluša po starom programu osam časova izborne nastave“, dodala je ona.

A jedna od mnogobrojnih gimnazijalaca koji su se ovom prilikom upoznali sa predmetom, koji će možda sjutra postati njihovo zanimanje, je učenica drugog razreda Lucija Đukić.

„Zanimljiva mi je veoma Turistička geografija i Muzika. Vjerovatno ću se odlučti za neki od tih predmeta. Takođe, pažnju su mi privukle logika i etika“, kazala nam je ona.

Pri izboru, ističe, neće igrati ulogu „težina“ nekog predmeta.

„Neko bira izborne predmete po sistemu koji će biti lakši, ali ja tako ne radim, ja želim da izaberem nešto što će mene sjutra interesovati. Možda izbor mog fakulteta bude vezan za tu nauku koju ću imati kao izborni predmet u toku školovanja“, dodala je Lucija.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.