Gimnazijski tim za inkluziju organizovao aktivnost “Dan različitosti”

13219665_912355042210731_127262691_n
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 10.05.2016. u 14:38

U okviru projekta Ministarstva prosvjete “Formiranje tima za inkluziju”, danas je u Gimnaziji “Stojan Cerović” održano edukativno predavanje na temu “Različitost”. Predavanju je prisustvovalo oko 70 učenika svih razreda Gimnazije, a to je samo jedna od aktivnosti koje se na ovu temu sprovode. 

Na početku školske godine u ovoj ustanovi formiran je Tim za inkluziju koji čine pedagog i četiri profesora.

“Plan Tima za inkluziju je bio da se uradi prvo plan aktivnosti, koje mi već imamo, a jedan od segmenata tog projekta je ‘Dan različitosti’. Nadamo se da ćemo podići svijest kod naše djece o tome kako smo različiti uopšte, nevezano za to da li su različitosti tipa hendikepa, već uopštene različitosti”, objasnio je profesor Aleksandar Vujković.

On je posebno zadovoljan odzivom učenika koji su izrazili želju da pomognu u realizaciji ovog projekta, iako Gimnazija nije jedna od škola koju karakterišu različitosti.

Tema ugovorenih brakova kod romske i egipćanske populacije, o kojoj je govorila izvršna koordinatorka Centra za romsku inicijativu, Fana Delija, kod gimnazijalaca izazvala je posebno interesovanje, pa su i  sami aktivno učestvovali u izlaganju.

Delija je podijelila sa učenicima tugu koju je osjetila prilikom današnje posjete ovoj ustanovi jer je, kako kaže, upravo ona prvi pripadnik romske populacije koji je kročio tu. Sa druge strane je iskazala posebnu čast i zadovoljstvo što je škola prepoznala značaj problema ugovorenih brakova i omogućila da se sa njim upoznaju i djeca većinske populacije.

“Prema našem istraživanju koje je urađeno 2014. godine potvrđeno je da su ugovoreni brakovi jako zastupljeni. Imamo više od 72 odsto djevojčica od 12 do 18 godina koje stupe u ugovoreni brak”, kazala je Delija.

Ona je stavila poseban akcenat na potrebu za promjenom zakonodavnog okvira, kako roditelji djece koja stupaju u ugovoreni brak ne bi prošli samo sa opomenom, već i bili kažnjeni.

“U 2015. godini, konkretno, bilo je 19 slučajeva ugovorenih brakova na nivou Crne Gore. Mi smo zahvaljujući policiji, Centru za socijalni rad i našim lokalnim koordinatorkama uspjeli da suzbijemo svih 19 slucajeva”, dodala je Delija.

Kao jedan od glavnih problema i uzroka za sklapanje dječijih brakova, ona vidi pogrešno vaspitavanje djevojčica. Naime, roditelji uče djevojčice da je njihova jedina vrijednost da se udaju, pa one u kasnijim godinama jedva čekaju da dođe neko da ih prosi.

Između ostalog, danas je bilo riječi i na temu ljudskih prava LGBT populacije, sa kojima je učenike upoznala Jelena Čolaković iz NVO Juventas.

Maja Marojević, iz Centra za socijalni rad, govorila je o tome kako u Centru prepoznaju osjetljive grupe koje su diskriminisane u društvu, ali i o načinu rada sa njima kako bi ih zaštitili i prevazišli eventualne teškoće koje ih zadese.

Ispred Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju govorila je Milica Milović. Ona je učenike upoznala sa različitim oblicima i metodama koje se primjenjuju u tom Centru, a u cilju postizanja najvećeg mogućeg stepena samostalnosti djece sa smetnjama u razvoju.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.