Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Godišnje više od 800 abortusa

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 17.03.2024. u 09:13
U Crnoj Gori se godišnje u prosjeku izvrše 833 abortusa, od kojih je većina namjernih, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ) piše Dan. Ipak, kada se taj podatak uporedi sa onima iz posljednje Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja, koja je važila za period od 2013. do 2020. godine, prema kojoj je godišnje prekidano 1.400 trudnoća, može se zaključiti da je broj abortusa u Crnoj Gori smanjen.

Prije desetak dana u svjetskim medijima odjeknula je informacija da je Francuska postala prva zemlja na svijetu koja je u Ustav uključila pravo na abortus.

Međutim, iz NVO Centar za demokratsku tranziciju ukazali su da je nešto slično imala i Jugoslavija, i to u Ustavu iz 1974.

To pravo je opstalo i u državama koje su proistekle iz Jugoslavije, pa i u Crnoj Gori. Ipak, za našu državu se godinama vezuje neslavan rekord jer se nalazi u samom vrhu svjetske ljestvice po neravnoteži broja rođenih djevojčica i dječaka.

Iako je abortus dozvoljen do desete nedjelje trudnoće, prekid trudnoće zbog odabira pola je zabranjen.

Iz IJZ preciziraju da je od 2017. do kraja 2022. godine u Crnoj Gori obavljeno tačno 5.000 abortusa, od kojih je većina namjernih, i to 2.859.

Raniji podaci su ukazivali da u Crnoj Gori svake godine abortus obavi više od 1.400 žena (do 2013. godine), a Vlada je ranije konstatovala da je zabrinjavajući podatak da je u više od 70 odsto slučajeva riječ o namjernim prekidima trudnoće.

Prema novim podacima IJZ, taj procenat je smanjen.

“Statistika Instituta za javno zdravlje pokazuje da se u Crnoj Gori na abortus odlučuju žene koje imaju između 25 i 35 godina”, konstatovano je u ranijoj strategiji.

U tom dokumentu je ukazano da privatne ginekološke ambulante ne prijavljuju tačan broj abortusa obavljenih kod njih, tako da sigurne evidencije nema.

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

   1. Navijac Partizana o drustvenoj degradaciji. Znamo da bi ti zabranio zenama pravo na izbor, ali ipak necemo tako nisko padati kao drustvo.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić uručio je danas u Skupštini Crne Gore, Shodno Zakonu o državnim nagradama, Trinaestojulsku nagradu dobitnicima za 2024. godinu.
  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, nakon dobijanja potvrde i releventnih informacija, privremeno obustaviti priznavanje fakultetskih diploma stečenih na fakultetima u Bosni i Hercegovini koji su obuhvaćeni istragama tamošnjih nadležnih organa, a do okončanja postupaka, u cilju zaštite javnog interesa Vlade Crne Gore. To je jedan od zaključaka Vlade usvojen na predlog Ministarstva.
  Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović posjetila je Osnovnu školu ,,Rade Perović” u Velimlju, nakon što je nevrijeme pričinilo štetu na objektu.