Građani da ne pale vatre na otvorenom, dronovi svakodnevno na terenu

MUP
 • Autor onogost.me
 • 28.07.2023. u 15:01
Zbog povećanja opasnosti od požara na otvorenom prostoru Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a apelovao je još jednom na građane da poštuju naredbe Operativnog štaba i lokalnih službi za zaštitu i spašavanje i da ne pale vatru na otvorenom prostoru.

Kako su istakli u saopštenju Direktorata, svaki prekršaj biće sankcionisan u skladu sa zakonom.

“Dron timovi su svakodnevno na terenu u cilju sprovođenja preventivnih aktivnosti. Nakon detekcije požara obavještavaju nadležne službe za zaštitu i spašavanje i Upravu policije. Pored toga, preko OKC 112 konstantno se razmjenjuju informacije sa komandno – operativnim centrom Vojske Crne Gore, te slanjem koordinata opožarenog područja gdje treba djelovati na principu zemlja – vazduh. Avion Avio-helikopterske jedinice učestvuje u izvođenju trenažnih letova na potencijalno ugroženim područjima, vrši izviđanje i ukoliko je neophodno djeluje u realnom vremenu”, navode u saopštenju.

Dodaju da je, u sklopu aktivnosti Direktorata, kao dodatan doprinos efikasnijem sistemskom odgovoru početkom požarne sezone uspostavljen Crnogorski informacioni sistem za ranu detekciju požara (MFFIS – Montenegrin Forest Fire Information System) koji pomoću satelita detektuje požar u realnom vremenu i na osnovu analize ciljnih parametara pomaže donosiocima odluka u određivanju prioriteta prilikom gašenja požara.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vlada je na današnjoj sjednici, na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma utvrdila Predlog zakona o upravljanju otpadom.
  Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić ističe da će gradnja vjetroparka Bijela znatno doprinijeti razvoju te male sjeverne opštine. Kao i u cijeloj Crnoj Gori i u ovoj opštini najveći problem će biti planska dokumentacija, koja je, kako kaže, napravljena u pravcu razvoja drugih privrednih grada, ili je nema.