Gradska kuća: Tribina posvećena bici na Vučjem dolu

gradska_kuca1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 27.07.2016. u 09:09

Crnogorski pokret večeras, sa početkom u 20 časova, u Gradskoj kući organizuje tribinu posvećenu bici na Vučjem Dolu.

Uvodnu riječ daće profesorica Jasmina Nikčević, koordinator Crnogorskog pokreta za Nikšić, a učestvovaće Slobodan – Bato Mirjačić i Radovan Damjanović.

Na početku tribine biće prikazan film o Vučjem Dolu. Profesorica Nikčević će završnu riječ posvetiti ciljevima Crnogorskog pokreta. 

Bitka na Vučjem Dolu jedna je od najslavnijih pobjeda Crnogoraca nad Turcima u kojoj je osmanlijska vojska izašla poražena sa preko 4.000 poginulih i ranjenih vojnika i oko 170 oficira, dok su crnogorski gubici bili 70-ak poginulih i blizu 120 ranjenih. Do bitke je došlo 28. jula 1876. godine za vrijeme Veljeg rata sa Osmanlijama 1876-1878. godine. Zatim je 14. avgusta 1876. godine na Fundini, na prostoru Kuča, sjeveroistočno od Podgorice, 5.000 vojnika, pod komandom vojvode Ilije Plamenca porazilo Mahmut-pašu  sa oko 20.000 vojnika i 14 topova.

Bitka na Trijebču 6. septembra 1876 godine je, nakon Vučjeg Dola i Fundine, treći veliki okršaj koji je označio preokret u Veljem ratu (1876-78) iz kojeg je Crna Gora izašla kao međunarodno priznata država. 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.
Nakon što je 2018. godine donacijom bubrega sugrađaninu Iliji Bulajiću spasila život, Nikšićanka Kristina Nina Vojinović odlučila je da to učini još jednom. Ovog puta odlučila je da donira dio jetre jedanaestogodišnjoj djevojčici sa kojom takođe nema rodbinskih veza.