Grbović sumirao učinjeno u 2017.: Napravili smo dobru podlogu za naredni period

26135134_1440775612702002_1049391929_n
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 28.12.2017. u 13:41

Povodom predstojećih praznika, kako je već i tradicija, opština Nikšić organizovala je novogodišnji koktel.

To je bila prilika da prvi čovjek Nikšića, Veselin Grbović, sumira učinak lokalne uprave u godini na izmaku, kao i da najavi planirane projekte.

 „Mislim da smo zaista ostvarili dobre rezultate i jednu dobru podlogu za naredni period“, zadovoljno je istakao on.

Finansije su, prema njegovim riječima, u dobrom stanju, riješeno je pitanje svih tekućih dugova, izmiruju u lični dohodci sa porezima i doprinosima, isplaćuju obaveza prema kolektoru, državi…

„Obezbijedili smo na kraju ove godine i značajne depozite koji će nam omogućiti da ova naredna prva nekolika mjeseca, kada se budžet i države i lokalnih uprava slabije puni, imamo rezerve, kako bi mogli normalno servisirati sve obaveze“, dodaje Grbović.

Naglasio je i da je u prethodnom periodu  bilo mnogo investicija, kao i da je naš grad bio jedno veliko gradilište. Tako je pomenuo završetak gradskog trga koji očekuje u proljeće, ali i pitanje rješavanja problema vodovoda u seoskim sredinama u koji je, kako kaže Grbović, uloženo preko milion eura. Napravljeno je i nekoliko vještačkih akumulacija.

Po pitanju putne infrastrukture u gradu radilo se mnogo, ocjenjuje on, pa je tako podsjetio na rekonstrukciju gradskih ulica, ali i onim u prigradskim naseljima i selima. Na magistralnim putevima završena  je dionica puta od Vilusa do Ilinog brda sa trećom trakom, Vraćenovići-Deleuša, do graničnog prelaza prema Bileći. Naveo je i da se radi dionica puta od devet kilometara između Petrovića i Vraćenovića za koju očekuje da će do turističke sezone radionica biti završena. U planu za narednu godinu, prema Grbovićevim riječima, je rekonstrukcija dionice puta od Vilusa prema Trubjeli u dužini od 16-17 kilometara.

Mnogo toga je urađeno i u oblasti socijalne zaštite, pa je Grbović podsjetio na izgradnju zgrade sa 75 stanova za penzionera, kao i da se sada radi druga koja će biti završena na proljeće, takođe sa 75 stanova za tu populaciju.

„Rade sa dvije zgrade za zdravstvene radnike, a očekujem da se u januaru krene u izgradnju zgrade za radnike MUP-a, AMB,  granične policije. Tu će biti četiri zgrada sa 120 stanova. Dešava se nešto nezapamćeno u Nikšiću da se radi mnogo zgrada. Trenutno ono što privatnici rade i što radi država i mi broji oko deset stambenih objekata. Velika je potražnja za stanovima u Nikšiću“, ocjenjuje on.

Pored ovoga, Grbović je podsjetio na izgradnju i rekonstrukciju ambulanti u prigradskim mjesnim zajednicama, ali i otvaranju vrtića, apoteka, Dnevnog centra za stare kao i Dnevnog centra za lica sa invaliditetom.

Poboljšanim smatra i uslove u zdravstvenim centrima, te da je podignut nivo zdravstvene zaštite u Nikšiću iznad proseka u Crnoj Gori.

U decembru je, podsjeća, raspisan tender za konačni početak radova na rekonstrukciji Doma revolucije, a kako kaže, nada da će za vrijeme mandata ove lokalne vlasti i taj decenijski problem biti riješen.

Krajem januara očekuje da se raspiše tender za izgradnju Doma za stare u Nikšiću.

„Do kraja naredne godine očekujem da se završi i Dom za stare gdje će biti smješteno oko 208 starih lica, sa 100 novozaposlenih lica, a pogotovo šta će tu biti 40 radnika sa visokom stručnom spremom i 60 sa srednjom stručnom spremom“, kazao je Grbović dodajući i da je u planu izgradnja nove zapadne tribine na stadionu Sutjeske kako bi na njemu mogle da se održavaju utakmice reprezentacije. Tu je, navodi, opredijeljena donacija Fudbalskog saveza od milion i po eura, ali da računa da će ukupna vrijednost radova biti oko tri miliona eura te da će opština i Direkcija javnih radova obezbijediti ostatak.

Predsjednik opštine očekuje i da u narednom periodu Elektroprivreda Crne Gore krene u projekat prevođenje Zete u Krupac, kako se, dodaje, nikada više ne bi desilo da Slano i Krupačko jezeru budu bez vode, kao što se to bio slučaj ove godine.

Posebno značajnim ocijenio je i projekat vetrenjača na Krnovu, a trenutno se, naglašava, radi drugi projekat od 48 megavati, vrijednosti oko 70 miliona eura.

Puno uspjeha u prethodnom periodu bilo je, kako kaže, i u rješavanju privredne situacije, pa su riješeni stečajevi u praktično svim preduzećima, gdje je kao takve naveo Željezaru, Boksite, “Metalac”, “Javorak”, “Monteziv”, pokretanje proizvodnje u mljekari „Nika“, rješavanje problema Sindčela gdje je sada hotel Jugoslavija. Ko pozitivan primjer naveo je i hotel Onogošt, koji, kako kaže, omogućuje da možemo biti turistička destinacija i sačekati goste.

Učinak privatnika bio je, kaže, takođe značajan, pa se osvrnuo na nedavno otvoreni Logistički centar kompanije Jovović, u vrijednosti od tri miliona, zatim na planirani objekat firme Goranović, koji će služiti za proizvodnju namijenjenu stranom tržištu.

Kultura je, kako ocjenjuje Grbović, uz podršku Ministarstva, podignuta na jedan veći nivo, pa je Nikšić bio mjesto održavanja brojnih festivala, kako starih, tako i novih. Za kraj je zaključio i da sportisti postižu sjajne rezultate gdje je pomenuo uspjeh Fudbalskog klub Sutjeska, džudistkinju Ivanu Nikolić, ali i džudiste, karatiste i košarkaše za koje se nada da će sljedeće godine igrati u ABA ligi.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.