Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Grupa NVO: Vlada da hitno i trajno obezbijedi asistente u nastavi

vlada1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 10.11.2016. u 11:21

Poslije prvobitnog apela za trajno i održivo rješavanje problema angažovanja asistenata u nastavi za djecu s posebnim obrazovnim potrebama, koji je grupa NVO za ljudska prava uputila Vladi 29. septembra, juče je novo pismo na istu temu poslato predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću, ministru prosvjete Predragu Boškoviću i ministru rada i socijalnog staranja Borisu Mariću. 

U pismu, koje potpisuju predstavnici 15 NVO, ukazuje se da u međuvremenu nije urađeno ništa u pravcu trajnog rješavanja problema, već je u praksi postupljeno suprotno prijedlozima NVO, što je, kako ocjenjuju, dovelo i do neopravdanog razlikovanja među djecom s posebnim obrazovnim potrebama. 

„Iako je ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić poslije sastanka sa ministrom prosvjete Predragom Boškovićem početkom oktobra najavio da bi do drugog polugodišta pitanje asistenata moglo biti trajno riješeno, a iz Ministarstva prosvjete najavljeno da će se održati sastanak sa NVO, na kojem bi se razgovaralo o modelima za rješavanje tog pitanja, sastanak do danas nije održan, a praksa pokazuje da predlozi NVO nijesu prihvaćeni“, navodi se u pismu.

Naime, kažu oni,  škole nijesu propisale aktima o sistematizaciji radna mjesta asistenta u nastavi za djecu s posebnim obrazovnim potrebama i asistenti su nastavili da volontiraju do dana održavanja izbora. 

„Uprkos najavama iz Ministarstva prosvjete da će se odmah poslije izbora obezbijediti da se asistenti angažuju na osnovu ugovora, i tako prekine period u kome su roditelji bili prinuđeni da finansiraju volontiranje asistenata, škole su različito pristupile raspisivanju konkursa za angažman asistenata i tako djecu dovele u neravnopravan položaj“, ističu oni.

Prema podacima do kojih je došla NVO ”Naše sunce” do danas je manje od jedne trećine škola u Crnoj Gori uopšte raspisalo konkurs za prijem asistenata u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama. 

„Škole koje su raspisale konkurs to nijesu učinile istog dana, pa se razlikuju i datumi od kojih je započelo plaćeno angažovanje asistenata na osnovu ugovora. One škole koje su raspisale konkurs, nijesu navele prethodno iskustvo kao uslov ili prednost za zaključenje ugovora, uprkos našem apelu da se za posao asistenta u nastavi prvenstveno angažuju osobe koje su adekvatno obučene i koje su imale najviše iskustva u obavljanju tog posla“, kažu oni.

Za primjer navode  Osnovnu školu na Cetinju „Lovćenski partizanski odred“ koja je 15.oktobra raspisala konkurs za dva izvršioca i to bez obzira na prethodno obrazovanje i radno iskustvo. 

Na osnovu tog konkursa, objašnjavaju te NVO, škola je zaključila ugovor sa osobom koja je ”bachelor turizma”, bez iskustva, umjesto prosvjetnog radnika sa preko dvije decenije pedagoškog iskustva, koji je kao asistent u nastavi učinio da dječak sa razvojnim problemom razred završi sa čak dobrim uspjehom, a koji se, takođe, prijavio na taj konkurs. Napominju da zbog promjene asistenta dijete odbija da ide u školu. 

„Protestujemo zbog ovakvog odnosa prema djeci sa posebnim obrazovnim potrebama i njihovim roditeljima, koji su prethodna dva mjeseca najčešće sami plaćali volontiranje asistenata, jer je Ministarstvo prosvjete propustilo da se blagovremeno pripremi za početak školske godine u uslovima predizborne zabrane zapošljavanja na pozicijama, kao što je asistent u nastavi, koje nisu propisane aktom o sistematizaciji“, navode u pismu.

Podsjećaju da su 29. septembra apelovali da Vlada odmah obezbijedi da škole aktima o sistematizaciji propišu radna mjesta asistenta u nastavi djeci sa posebnim obrazovnim potrebama; da se za posao asistenta u nastavi prvenstveno angažuju osobe koje su adekvatno obučene za taj posao i koje su imale najviše iskustva u obavljanju tog posla i da se Skupštini predloži izmjena člana 30a Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama (Asistent u nastavi), da bi se propisalo da će se asistenti u nastavi ubuduće plaćati iz državnog budžeta.

„Izražavamo žaljenje što Vlada nemarno postupa prema djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, kojima je od početka godine onemogućeno ostvarivanje prava na besplatno inkluzivno obrazovanje, i ponovo apelujemo da učinite da se stanje hitno promjeni, u skladu s našim prethodnim predlozima“, zaključili su u pismu.

Apel su podržali predstavnici sledećih organizacija i udruženja: Milka Šćepanović, izvršna direktorica NVO Naše sunce; Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava  (HRA); Marina Vujačić, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG); Savo Knežević, predsjednik Prvog udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama; Milisav Mimo Korać, predsjednik Udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju u Podgorici; Miluša Cica Žugić, direktorica Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju u Nikšiću; Kristina Mihailović, izvršna direktorica Udruženja Roditelji; Daliborka Uljarević, izvršna direktorica NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO); Maja Raičević, izvršna direktorica NVO Centar za ženska prava (CŽP); Ljupka Kovačević, koordinatorka Centra za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA; Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa (IA); Ivana Vujović, izvršna direktorica NVO Juventas; Ljiljana Raičević, izvršna direktorica NVO Sigurna ženska kuća (SŽK); Milan Poka Mijajlović, starješina Odreda izviđača “Njegoš” i Aleksandar Jerotić, predsjednik NVO Pandora.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci