Hrvačević: U Župi već naredne sedmice bolje vodosnabdijevanje

voda_zupa2
  • Autor onogost.me
  • 30.08.2017. u 13:16

Voda je tema broj jedan u Župi nikšićkoj već decenijama. Mnoga su domaćinstva i tokom ovog ljeta ostala suvih slavina, ali sanacija vodovoda koja je počela ovih dana mogla bi konačno riješiti ovo važno životno pitanje za mještane tog kraja.

Najveće župsko vodoizvorište ovih dana iz nove dvije bušotine dobija nove litre vode. Dobra vijest za oko 4.000 domaćinstava koja decenijama kubure sa vodom čim dođe ljeto.

„Od 1973. godine počeo je da se gradi vodovod u Župi, a evo ni dan danas ga nijesmo doveli do upotrebne dozvole i vodoprivredne saglasnosti pa se nadamo da ćemo sa ovim radovima koji su počeli prije nekoliko dana i to pitanje konačno riješiti i da će se, na zadovoljstvo mještana Župe, ovaj projekat privesti kraju“, ističe predsjednik te MZ, Dragoljub Radulović.

Nakon 1973. vodovod je ponovo rađen 2006. godine. Tada je, kaže Radulović, uloženo oko 800.000 eura, a od obećanih oko 40 litara u sekundi, dobilo se jedva 15.

Tadašnje greške ispravlja sadašnja lokalna uprava koja je sanaciju župskog vodovoda stavila na vrh liste prioriteta.

“Nadamo se da ćemo ispuniti te norme koje su potrebne za žitelje Župe. Normlano, i oni imaju obaveze. Vodovod mora da reguliše druge stvari, divlje priključke, sređivanje infrastrukture , da se jednostavno odnosimo prema vodi kao prema robi, kao prema dragocjenosti bez koje ne možemo da živimo. Jednostavno prošla su vremena izdašnih izvorišta i kaptaža, vode više nema u sušnom vremenu”, navodi hidrolog i odgovorni projektant, Slavko Hrvačević.

Rok za sanaciju vodoizvorišta i izgradnju bunarskih postrojenja je dva mjeseca. Ipak, Hrvačević uvjerava da će na mnogim župskim slavinama voda poteći već narednih dana.

“Tokom iduće sedmice možemo ubrzo 10 litara u sekundi ubaciti u postojeći sistem. To nije malo ako već sad koriste 15 litara u sekundi”, navodi on.

Radulović naglašava da pregovori oko početka sanacije vodovoda traju godinu, a ističe dobru saradnju sa opštinarima u čitavom projektu, kao i veliki doprinos Ministarstva poljoprvrede da se okonča višedecenijska agonija Župljana.

Rok za realizaciju projekta je dva mjeseca, a radove izvodi podgorička firma “Hidromol”.

Radulović vjeruje da će nakon ovoga i Zagrad i Kuta, kroz projekat izgradnje vodovoda za mještane tih sela, u saradnji sa firmom “Uniprom metali”, takođe dobiti stabilno vodosnabdijevanje.

TVCG

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.