Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Inspekcija uklonila terasu lokala „Propaganda“, Janjić: Pokrenućemo tužbe

Privatna arhiva
 • Autor Marija Goranović
 • 25.06.2024. u 11:18
Službenici Sekretarijata za inspekcijske poslove jutros su nešto oko devet časova uklonili terasu lokala „Propaganda“ koja se nalazi na Trgu slobode.

Vlasnik lokala Ratko Janjić za portal Onogošt kaže da nijesu dobili nikakav papir o uklanjanju, niti da im je ostavljena mogućnost i vremenski rok da to sami urade. Zbog toga najavljuje da će podnijeti tužbe protiv NN lica, Sekretarijata i Opštine.

„Danas u devet časova dobio sam telefonski poziv da mi se uklanja terasa. Oni su prije toga došli u objekat i obavijestili radnike da imaju nalog za uklanjanje terase, čak nijesmo dobili obavještenje, niti nam je dat rok da mi samovoljno uklonimo terasu“, kazao je Janjić.

Smatra da ljudi koji rade inspekcijski posao propuštaju razne procedure u svom poslu, pitajući se da li to rade u neznanju ili drugim interesima.

„Nijesmo dobili nikakav papir, niti da smo imali inspekcijski nadzor u prethodnom periodu, niti da će doći do uklanjanja. Oni ostavljaju neka obavještenja, ali mislim da krše Zakon o inspekcijskom nadzoru, kojeg bi trebalo da se drže i poznaju. Oni po Zakonu o inspekcijskom nadzoru bi prije svega trebalo da obave inspekcijski nalog kod nas. Oni su dolazi bez odgovornih lica, obavljali neke radnje, a onda nam ostavljali obavještenja da se neki naši zapisnici nalaze u Komunalnoj policiji ili Građanskom birou. Mislim da to nije način i koje su procdure“, naveo je Janjić.

Kazao je da je pozvao policiju da reaguje i da je prijavio da neko ilegalno uklanja njegovu imovinu, ali da nije dobio nikakvu zaštitu.

„Nadam se  da živimo u zemlji u kojoj Ustav i pravo garantuje da su svi jednaki, em građani, em pravna lica. Ono što se pokazalo kroz izjave službenika Opštine Nikšić da imamo dosta ilegalnih zauzimanja trotoara u vidu tvrdih objekata koji po Programu privremenih objekata nijesu dozvoljeni. Mi nijesmo imali taj problem, jer što se tiče tog pravilnika i programa, u sklopu našeg inventara imali smo stolove, stolice, suncobrane i ukrasne žandinjere, za razliku od drugih koji imaju tvrde objekte“, kazao je Janjić navodeći da je njihovo poslovanje zavisilo od vremenskih uslova.

„Mi ćemo pokrenute tužbe protiv NN lica, ali i protiv Sekretarijata i Opštine Nikšić“, istakao je Janjić.

Sve glasnije je počelo da se priča o nikšićkim terasama u užem gradskom jezgru kada su vlasnici počeli da zauzimaju pješačke trotoare. Tada je sekretarka Sekretarija za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Milanka Radulović saopštila za portal Onogošt da svi ugostitelji koji su zastaklili terase su to uradili bez odobrenja i po svojoj volji.

Grad zarobljenih trotoara i institucija, bezakonje pred očima građana

Služba komunalne inspekcije donijela rješenja za uklanjanje postavljenih staklenih panela sa pratećim mehanizmima i pokrenula prekršajne postupke protiv sedam vlasnika ugostiteljskih objekata.

Izdati nalozi za uklanjanje terasa, Opština čekala izbor firme za taj posao

I na tome je sve stalo.

Portal Onogošt je od februara, kada je objavljena prva priča, u više pokušaja slao mejlove Opštini, ali odgovor nijesmo dobili.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  19

  1. Ова несрећна власт у Никшићу се труди да забада прст у око народу. Па коме смета Пропаганда са сунцобранима и жардињерама. Склоните скаламерије Градске кафане, Галерије и осталих који су буквално дигли објекте од стакла и метала на тротоарима!
   Увијек су инспекције овако “праведно” поступале код нас.

   1. Često sjedim u Propagandi i pozdravljam njihovu odluku da na terasi imaju samo inventar i suncobrane. Ali kad pričamo o “žardinjerama” moramo reći istinu da su to bila negledna metalna burad, čak i jedna kada (!) kojima svakako nije bilo mjesto tu, a vjerovatno su i postavljeni bez dozvole.

    1. ali gospodinu nisu uklanjali terasu zbog nelegalnog inventara, nego zato sto nije placao opstini niksic skoro 3 god zakup povrsine za terasu.

  2. mjesecima opstinari nemaju petlje da maknu tersae za koje su sami rekli da su postavljene bez dozovola i onda dođu da miču ovome koji nema terasu xaxaxaxxa zemljo raspadu sistema a galerija zatvroila sve i pjesacke i pravo na vazduh i idemo dalje bravo k……

   1. Sramota,zasto ne micu terase koje su nelegalne i koje su postavljene na pjesackom i itd. koje su i sami najavljivali da ce ukloniti? A ne ovome muceniku sa suncobranima i stolovima ,zalosno.

  3. Rale uz tebe smo makar pojedinci ti si dobar momak tacan momak ovo ce proci nadam se kako treba uz Boziju pomoc

  4. Sada očekujemo da se uklone sve terase koje nemaju dozvolu, a zna se da samo ima jedna i to Galerija.

  5. Jel moguće da ne smijete da maknete terase lokala,kroz koje moram da prodjem kad idem trotoarom,a ovom mičete otvorenu terasu. Ostalih gazda se bojite a???

  6. sram i stid…pored svih drugih tarasa i pored tzv “sutomora” vi ovo micete, jedino sto valja! zemljo otvori se! gori od najgirih! kada mislis da ne moze gore…evo ga! sramota me sto dijelimo vazduh

  7. Ako gdin Janjic ne posjeduje dozvolu i treba da ae makne terasa, ali tako redom sve terase pozatvarati i naravno one tvrd objekte maci. Druga stvar je, buka. Dokle ce ovaj grad trpjeti neukus i nekulturu glasne muzike, kako iz lokala tako iz nocnih klubova. Dokle vise od jednog kulturnog grada nekada praviti vasariste.

  8. Ovo je sramota. Upravo je Propaganda bila prepoznata i hvaljena od turista koji bi, eto, zalutali u Niksic, privuceni upravo tom terasom.

  9. jel iko pitao zašto je uklonjena?
   1. nije se pridržavao propisa, jedan od tih je da mora biti odvojeno 1.7m za prolaz pjesaka.
   2. da je plaćao cijelu površinu koju je zauzeo bi bilo 15e/m2 što je od oko 200m2 cijeli prostor a to bude 3000e mesečno, što sigurni nije plaćao.
   – biti rava žrtva i praviti žrtvu od sebe na necastan način je totalno razlicito.
   p.s. Ako voliš svoj grad i državu i praviš se patriota kreni od plaćanja obaveza i na to je jedini nacin da joj pokažeš da je voliš i poštujes.

   1. Tako je. Ali ni ostali nemaju uslove za prolaz pješaka, osoba u kolicima i slično. Ne mogu invalidi ili majke koje voze djecu u kolicima proći ni kroz Oktober, ni kroz Priču, ni kroz Piazzu, ni kroz Galeriju… Da ne pričamo da su svi u dijelu grada kojeg zovemo Sutomore izbacili stolove i stolice na ulicu, da zauzimaju terase mnogi veće nego što plaćaju.

  10. Kapetan Zupski

   I samo ta terasa nelegalna …ili od Rala Vas nije strah …sramota koliko ne registrovanih zanatskir radnji imate …a ovi sto su registrovani dusu bi im uzeli posto ste pare vec …a znate i ko i kako radi i na koji nacin ….sramota za profesiju

   1. Čovjek nije platio dažbine za terasu poslednjih pola godine i sad najavljuje tužbe! Protiv koga? Sebe?

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Na jugu sjutra vruće do 40 stepeni. UV indeks vrlo visok, između 8 i 9 UV-jedinica. U subotu na sjeveru od sredine dana i uveče kiša ili pljusak s grmljavinom, temperatura u padu.