Instalacijom mobilijara u dvorištu Filozofskog fakulteta završen projekat „Umjetnost reciklaže“

5
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 01.10.2018. u 12:24

Postavkom parkovskog mobilijara u dvorištu Filozofskog fakulteta uspješno je završen projekat „Umjetnost reciklaže“, koji je u Nikšiću realizovala NVO TNT uz finansijsku podršku Pivare „Trebjesa“.

Parkovski mobilijar napravljen je najvećim dijelom od otpadnog materijala, a finalni izgled klupama, stolovima, ksilofonu, kućicama za ptice i ostalom inventaru dali su umjetnici iz ateljea „Egziperi“.

„Nakon svih aktivnosti edukacije građana o upravljanju otpadom koje smo sproveli od početka godine, željeli smo da ostavimo i nešto što će trajno podsjećati na cijeli projekat, a možda nekoga inspirisati i na slične akcije“, rekli su iz organizacije TNT.

Menadžer korporativnih komunikacija u Pivari „Trebjesa“ Natalija Milić ocijenila je da je projekat na drugačiji način građanima približio reciklažu.

„Nakon svih projektnih aktivnosti, otpad počinjemo da posmatramo kao resurs, koji posebno u umjetničkim formama može da bude zanimljiv materijal“.

Ona je najavila da će do kraja oktobra biti raspisan novi konkurs za finansiranje najboljih ekoloških projekata NVO, sedmi po redu.

Interesantan i neobičan izgled mobilijara je privukao dosta posjetilaca. Većina njih nije krila zadovoljstvo što će konačno u lijepom dvorištu fakulteta moći i da se odmore, pa i da odigraju partiju šaha na instaliranim stolovima.

Dekan Filozofskog fakulteta dr Goran Barović izrazio je zahvalnost NVO TNT i Pivari „Trebjesa“ na realizaciji projekta kojim je dvorište Fakulteta oplemenjeno instaliranim mobilijarom. 

Ugradnjom novog mobilijara otvara se mogućnost za realizaciju novih sadržaja u dvorištu Fakulteta, kao i ugodnijeg boravka studenata i nastavnika u slobodnom vremenu.

„Ideja je super. Zaista bih voljela da ima više ovakvih akcija. Mjesto je lijepo za odmor između predavanja, a ko zna – možda se tu mogu izvoditi i neke nastavne aktivnosti. Časovi u prirodi!“, rekla je jedna od studentkinja koja je posjetila lokaciju.

Projekat „Umjetnost  reciklaže“ je podržan na šestom konkursu Pivare „Trebjesa“. Startovao je početkom godine uvodnom tribinom na kojoj su učestvovali eko aktivisti i umjetnici, a odrađena je eko kviz aplikacija koju je pratio pub eko kviz.

U virtuelnom okruženju snimljene su divlje deponije i prezentovane stanovništvu na više lokacija u Nikšiću.

Publika u Nikšiću je tokom juna imala prilike da vidi nastup najekofrendli skupine performera iz Belgije – Trashbeatz, koji sviraju na instrumentima napravljenim od otpada i isprati nevjerovatnu izložbu „Drvostvori“, Kolašinca Mladena Karišika. U akciji sa Društvom mladih ekologa očišćen je lokalitet Blace i urađen inventar za ovo izletište.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Pad temperature, uz povremenu kišu i pljuskove, očekuje se od večeras u Crnoj Gori. U višim planinskim predjelima na sjeveru, kiša će kratkokrajno preći u susnježicu i snijeg.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.