Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Institut Igalo od danas ponovo prima crnogorske pacijente

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 05.02.2024. u 15:56
Uprkos brojnim organizacionim problemima, blokadi računa i neisplaćenim zaradama, Institut Igalo od danas, nakon zimske pauze, ponovo prima pacijente. Na prijem za rehabilitaciju trenutno čeka oko 1.000 osiguranika crnogorskog Fonda zdravstva koji će biti primljeni u skladu sa dostupnim kapacitetima Instituta.

Direktor Zoran Kovačević vjeruje da će Institut u narednom periodu imati zasluženu podršku Vlade kao većinskog vlasnika, te da će jedina rehabilitaciona ustanova u našoj državi uskoro krenuti putem oporavka.

Račun Instituta Igalo u blokadi je već 40 dana, zaposleni čekaju decembrasku zaradu, dobavljači sve manje imaju strpljenja da naplate zaostala dugovanja. Uprkos svemu od danas će crnogorski pacijenti ponovo dobiti priliku da se liječe i rehabilituju u Igalu.

Spisak prijavljenih je podugačak, kaže direktor Zoran Kovačević. U  ovom trenutku čeka oko 1.000 pacijenata, a svi će doći na red u skladu sa prostornim kapacitetima. Prosječna cijena koju Fond zdravstva plaća Institutu sa posljednjim povećanjem, kako ističe Kovačević, nedovoljna je da pokrije troškove.

"Mi smo radili analizu za prethodnu godinu kada je povećano 17 odsto, prvi put nakon 15 godina, i tada je prosječna cijena po noćenju ili tkz. bolesničkom danu bila 39,7 eura za fondovske pacijente. I ovo povećanje kada se uvede u naše finansijske parametre gotovo smo sigurni da će pokazati da ćemo i dalje morati da subvencioniramo ili podržavamo finansijski rehabilitaciju crnogorskih pacijenata", kaže Kovačević.

U okviru bolesničkog dana pacijenti za nekih 40 eura dobijaju kompletnu uslugu.

"Noćenje, tri obroka, odnosno pun pansion, pet terapija od kojih su dvije grupne i tri individualne. Tih pet terapija su recimo u ambulantnom cjenovniku Instituta prema trećim licima 80 eura. Sa apostrofom na to da je pregled specijaliste obavezan na dolaski i odlasku", ističe Kovačević.

Izvor: Radio Crne Gore/rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.
  Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da očekuje da će od jeseni transplantacije biti rađene i u Kliničkom centru. Gostujući na TVCG kazao je da rade na smanjivanju listi čekanja, te da je u pripremi nova metodologija zakazivanja pregleda. Istakao je da je broj bolovanja preko 30 dana smanjen za 50 odsto, a ispod 30 dana za 20 odsto.