Institut za crnu metalurgiju: Uništeno 926 komada oružja

5
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 08.07.2017. u 09:24

Povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja u nikšićkom Institutu za crnu metalurgiju danas je uništeno 926 komada oružja i 128 djelova za oružje.

Događaj je organizovalo Ministarstvo unutrašnih poslova Crne Gore, uz podršku Evropske unije i UNDP/SEESAC (Centar za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi), pa je tim povodom državni sekretar pomenutog Ministarstva Dragan Pejanović istakao da se obilježavanjem ovog dana još jednom podsjećamo na opasnosti koje višak oružja, neadekvatno obezbeđenje i nelegalno oružje predstavljaju za stabilnost građana Crne Gore.  

„Crnogorski organi za sprovođenje zakona u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i terorizma, svakodnevno preduzimaju preventivne i represivne mjere u cilju smanjivanja nelegalne proizvodnje, trgovine, proliferacije, krijumčarenja i drugih nelegalnih aktivnosti u vezi sa oružjem.  U posljednje tri godine na ovom mjestu uništili smo 3.486 komada oružja i 402 komada djelova za oružje“, naveo je on i dodao da je takođe prikupljeno 21.500 komada municije različitog kalibra, te da će njeno uništavanje biti realizovano drugom prilikom u toku ove godine.

Podsjetio je i da je ovo oružje oduzeto u pravosnažno okončanim krivičnim, prekršajnim i upravnim postupcima, kao i oružje koje je vraćeno ili nađeno.

„Od dana početka sprovođenja akcije „Poštuj život, vrati oružje“, odnosno sredinom 2015. godine do danas, građani Crne Gore vratili su oko 1.500 komada oružja, nešto manje od 1.000 komada djelova oružja, 207 minsko-eksplozivnih sredstava i preko 20.000 komada municije različitog kalibra. Želim da naglasim da je ova akcija i dalje u toku i pozivam građane Crne Gore da predaju oružje koje drže u ilegalnom posjedu“, poručio je on napominjući da je predaja takvog oružja anonimna, te da građani neće trpjeti nikakve pravne posljedice.

Džon Korigan, ekspert za organizovani kriminal u misiji OEBS-a u Crnoj Gori kazao je da su se danas okupili na ovom mjestu kako bi podsetili javnost na opasnosti koje sa sobom nosi posjedovanje nelegalnog i nebezbjednog oružja i municije.

„Ovaj današnji događaj – obilježavanje uništenja lakog oružja i municije, je još jedna potvrda posvećenosti Crne Gore kontroli i smanjenju lakog oružje i municije, odnosno posvećenosti Crne Gore u povećanju bezbjednosnih uslova u Crnoj Gori“, kazao je on iskoristivši ovu priliku da ponovi apel građanima Crne Gore da nastave da daju doprinos ovoj kampanji i na taj način daju lični doprinos povećanju bezbjednosti.

I za zamjenika stalnog predstavnika UNDP-a Miodraga Dragišića, uništavanje je jedan od najefikasnijih načina da se smanji rizik i preduprijede posljedice posebno od oružanog nasilja.

„Ovaj događaj dio je regionalnih aktivnosti UNDP-a koje se sprovode uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru SEESAC programa, odnosno Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi. Danas se ono ne uništava samo u Crnoj Gori, već i u drugim zemljama regiona, tako da će na Zapadnom Balkanu danas biti uništeno više od 2.400 komada oružja. Svi smo svjesni da oružje ne zna za granice tako da je izuzetno značajno što kroz ovakve aktivnosti Crna Gora pruža svoj doprinos regionalnim naporima“, istakao je on poručujući da treba nastaviti sa ovom preksom kako bi region bio bezbjedniji.

Ispred CDT-a prisutnima se obratila njegova predsjednica Milica Kovačević.

„CDT zaista ima zadovoljstvo da učestvuje u ovakvim aktivnostima zato što je to jedan od onih projekata u kojima možete kontinuirano da vidite rezultate takvog rada i da znate koliko to tačno unaprijeđuje bezbjednost građana Crne Gore. Građani i građanke Crne Gore danas su bezbjedniji tačno toliko koliko je danas uništeno oružja“, navela je ona takođe apelujući na građane da vrate nelegalno oružje jer, kako je dodala, nema nikakvog opravdanja za nastavak te nezakonite i opasne prakse.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.