Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Isplaćeno 20 novčanih nadoknada za novorođenčad, ostatak do kraja sedmice

128445478_1725937767566760_4013627317802683714_n_0
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 01.03.2021. u 13:43

Od početka primjene Odluke o određivanju novčane naknade za novorođeno dijete na području opštine Nikšić, od 1. januara 2021. godine do danas, naši sugrađani podnijeli su ukupno 41 zahtjev za isplatu novčane nadoknade za novorođenčad, dok su tri zahtjeva odbijena jer nijesu podnešena u skladu sa utvrđenim kriterijumima, saopšteno je iz opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.

Za protekla dva mjeseca, kako se navodi u saopštenju, isplaćeno je 20 nadoknada dok će preostali zahtjevi biti realizovani do kraja ove nedjelje, a za sedam podnosilaca zahtjeva za nadoknadu neophodno je dopuniti potrebnu dokumentaciju.  

„Podsjećamo da je početkom godine donešena Odluka o određivanju novčane naknade za novorođeno dijete na području opštine Nikšić. Pomenuta podrška ima za cilj unapređenje opšteg kvaliteta života porodica kojima je neophodna dodatna podrška radi zadovoljenja osnovnih potreba za novorođeno dijete, kao i da podstakne rast stope nataliteta i da stimuliše mlade ljude za ulazak u brak. Ovo je samo jedna od mjera koje je Opština Nikšić uspostavila i uspostavljaće kako bi se poboljšala pronatalitetna politika i kako bi se ostvario željeni cilj da imamo stalni trend povećanja rasta rađanja djece“, objasnili su oni.

Za ovu namjenu, kako su istakli, opredijeljena su sredstva u Budžetu opštine Nikšić za 2021. godinu u izosu od 70.000,00 eura jer se prema podacima Monstata u Nikšiću na godišnjem nivou rodi prosječno oko 700 djece.

„Postupak za ostvarivanje prava za novčanu naknadu za novorođeno dijete na području opštine Nikšić vodi organ lokalne uprave nadležan za poslove socijalne i dječje zaštite, a naknada je jednokratna i iznosi 100,00 eura“, zaključili su iz Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.
Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da očekuje da će od jeseni transplantacije biti rađene i u Kliničkom centru. Gostujući na TVCG kazao je da rade na smanjivanju listi čekanja, te da je u pripremi nova metodologija zakazivanja pregleda. Istakao je da je broj bolovanja preko 30 dana smanjen za 50 odsto, a ispod 30 dana za 20 odsto.