Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Isplate za novorođenčad počele, novčana sredstva obezbijeđena”

money-1033647_1280
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 21.02.2023. u 11:05
Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Darko Stojanović kazao je u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore da su isplate za novorođenčad počela, ali da za sad ne posjeduju tačan presjek koliko roditelja treba da ga primi. Istakao je da su novčana sredstva obezbijeđena, te da zastoja u narednom periodu neće biti.

"Obično dječji dodatak bude 15. u mjesecu, ali smo imali malo tehničkih problema koji su vrlo brzo prevaziđeni. Nekako uvijek imamo tu činjenicu da isplata preko Ministarstva rada i socijalnog staranja idu nekako najkasnije do 20, tako da taj period nadam se da nije napravio problem".

Stojanović je kazao još nemaju presjek koliko roditelja je primilo naknadu za novorođenčad.

"S obzirom da je isplata tek počela, još uvijek nemamo prvi ozbiljan presjek, ali isplate su počele sa izmjenom Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti. To je 900 eura, a iznos od 1000 eura za djecu koja koriste materijalno obezbjeđenje. Novčana sredstva su obezbijeđena i za ovu svrhu će ih biti, sve će biti rađeno u skladu sa zakonom", kazao je Stojanović.

Pozvao je sve roditelje koji do sada nisu predali, da predaju da bi što prije dobili rješenja.

"U nekim lokalnim samoupravama postoje davanja porodicama za prinove, a ono što mi isplaćujemo je zagarantovano i zastoja neće biti", istakao je Stojanović.

Stojanović je kazao je da je 8,5 miliona eura opredijeljeno za pomoć najranjivijih osoba našeg društva.

"Tu najprije mislim na porodice koje primaju materijalno obezbjeđenje, a to je u Crnoj Gori oko 21 hiljada naših sugrađana i naravno penzioneri sa najnižim primanjima. Mislim da su već počele pripreme za realizaciju", istakao je Stojanović.

Kazao je da će se potruditi da sugrađani što prije prime pomoć koja im je opredijeljena.

"Vjerovatno će postojati procedura za dodjelu jednokratne pomoći, ali mi ćemo se potruditi da to bude što prije", naveo je Stojanović.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Mnogo je rekao,ali konkretno nije rekao da li da to očekujemo prije naredne redovne isplate,ili da čekamo redovnu isplatu,pa uz nju i ovu vanrednu? Pojasnite opet?!

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću odredilo je pritvor M.Č. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.
  Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, nakon saslušanja donio je rješenje o zadržavanju R.Š. zbog osnovane sumnje da je izvršio dva krivična djela nasilja u porodici ili u porodičnoj zajednici.