Ispravljanje nepravde: Nikšić dobija Ulicu Josipa Broza Tita

20170803_183243
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 06.08.2017. u 06:31

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića je 28. decembra prošle godine u Gradskoj kući u Nikšiću organizovalo veče posvećeno Josipu Brozu Titu kada je potekla je inicijativa da se jednoj ulici u Nikšiću dodijeli Titovo ime. 

Inicijativa i predlog su potom upućeni Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, pa bi pozitivan odgovor inicijatori mogli da očekuju već na narednoj sjednici SO Nikšić, kada bi Ulicu narodne omladine trebalo preimenovati u Ulicu Josipa Broza Tita.

U obrazloženju predloga podsjećaju da je u Nikšiću, skoro do kraja prošlog vijeka, glavni gradski trg nosio njegovo ime, a koji je kasnije preimenovan u Trg Slobode.

„Ukidanjem imena trgu nestalo je i spomen-obilježja posvećenog Titu, što smatramo da treba ispraviti jer je Tito, kao generalni sekretar KPJ bio inicijator dizanja ustanaka u porobljenoj Jugoslaviji, što je crnogorski narod na čelu sa Komunističkom partijom 13. jula 1941. god. Veličanstvenim Opštenarodnim ustankom prihvatio i zadivio porobljenu Evropu. Tito je i glavni inicijator formiranja AVNOJ-a čijim odlukama je Crnoj Gori vraćena državnost i ravnopravnost u novoj državi“, navodi se u obrazloženju predlagača.

Dodaje se, potom, da je ličnost Tita izrasla iz naroda i s narodom u najtežim časovima njegove istorije postala je i sama istorijska i, kako navode, simbol najviših stremljenja.  Tito je, ističu, jedna od ličnosti koja je obilježila XX vijek, ne samo na prostorima bivše Jugoslavije, već čitavog svijeta, što je i potvrđeno prisustvom predstavnika iz 127 zemalja, u ime devet desetina čovječanstva, prilikom njegove sahrane 4. maja 1980. godine u Beogradu. 

„Njegova biografija i zasluge su opšte poznate i priznate u cijelom svijetu, a doprinos u obnovi i izgradnji Crne Gore, a samim tim i Nikšića, od kraja rata pa do kraja njegovog života je nemjerljiv, a ovdje posebno ističemo njegov presudni uticaj da se Crnoj Gori maksimalno pomogne posle katastrofalnog zemljotresa 1979. godine i to iz bolničke postelje“, zaključuje se u inicijativi.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.