Istraživanje Omladinskog kluba Nikšić: Mladi nezadovoljni mogućnostima za zaposlenje u gradu

d
  • Autor onogost.me
  • 12.11.2015. u 13:17

Omladinski klub Nikšić je tokom proteklog mjeseca sproveo istraživanje među 500 mladih, od 15 do 30 godina starosti, o njihovom položaju u društvu, načinu provođenja slobodnog vremena, zainteresovanosti za kulturna i sportska dešavanja i slično.   

Na pitanje koliko su mladi zadovoljni mogućnostima koje im se pružaju u našem gradu, 60% ispitanika je odgovorilo da nijesu zadovoljni, dok se ukupno 13% izjasnilo kao  zadovoljno ili veoma zadovoljno.

Miroslav Stanišić, predsjednika Omladinskog kluba, smatra da se omladinska politika u našem gradu mora pod hitno mijenjati u smjeru koji najviše odgovara mladima.

“ Kao razlog nezadovoljstva mladi u najvećem najveći broju odgovora ističu nezaposlenost i lošu ekonomiju koji kasnije povlače i neke druge probleme kao što su alkohol, droga, kockanje. Navode i nedostatak kulturnih programa, neinformisanost mladih, loše obrazovanje”, kaže Stanišić.

On dodaje da raduje činjenica da su mladi u velikoj mjeri, preko 75%, zainteresovani ili veoma zainteresovani za  neki vid neformalnog učenja smatrajuči da na taj način  mogu uticati na nepovoljni položaj mladih u društvu, usled većih znanja biti konkurentniji na tržištu rada isl.   

Istraživanje pokazuje i da najveći broj mladih svoje slobodno vrijeme provodi  sa društvom na raznim okupljanjima, izlascima u klubove, kod kuće uz internet, za kojim slijedi i boravak kod kuće uz TV i muziku, dok samo jedan mali procenat odlazi na različita kulturna dešavanja.

“Mogući razlog za ovakvo stanje, se može naći analizom sledećeg  pitanja, gdje mladi smatarju da našem gradu u najvećoj mjeri fali veća ponuda sportskih sadržaja (npr. balona za tenis/fudbal, zatvorenih bazena, biciklističkih staza, skejt staza, trim staza…), kao i veća ponuda kulturnih dešavanja ali koji će biti besplatni ili po najnižoj mogućoj cijeni, jer socijalni standard utiče da i pored želje, mnogi mladi ne koriste neki od sadržaja koji već postoje”, naglašava on.

Istraživanje je poslednja aktivnost projekta “Omladinski aktivista za aktivnije društvo” koji je Omladinskiklub sproveo za sedam mjeseci. Projekatje podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo, sredstvima Evropske komisije a posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori.         

U sklopu projekta je kroz tri dvodnevna treninga obučeno deset omladinaca.

Omladinski klub u narednom planira da osnuje Društveni centra za koji su već počeli sa prikupljanjem potrebnog inventara i literature, a takođe, u procesu su formiranja i servisa za podršku mladima iz oblasti vršnjačkog nasilja u vezama.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.