Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Iz NVO Bunt scena traže ostavku ili smjenu Janka Jelića

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 18.04.2024. u 23:00
NVO "Bunte scena" protestovala je, sa grupom građana, ispred Nikšićkog pozorišta, zahtjevajući ostavku ili smjenu umjetničkog direktora te kulturne ustanove Janka Jelića zbog stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava "Izložene" ne uvrstiti u repertoar Nikšićkog pozorišta.

Za razrješenje Jelića pokrenuta je i peticija koju je od sada potpisalo preko 1. 400 građana.

Režiserka predstave Sandra Vujović kaže da je umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta na adresu NVO “Bunt scena” uputio, u svoje lično ime, skandalozan odgovor.

“Taj odgovor nas je sve zabrinuo, jer doveo je u centar našeg interesovanja i propitivanja temu rodne ravnopravnosti, nasilja nad ženama i natjerao nas da razmišljamo o tome koliko su ženska prava u Crnoj Gori u ovom trenutku ugrožena. Tražimo javno izvinjenje od gospodina Janka Jelića u ime svih žena koje je uvrijedio, u ime svih žrtava nasilja koje je dodatno povrijedio svojim nesmotrenim izjavama. S obzirom da nam je omogućio u svom mejlu da ga pozovemo na odgovornost mi ga ovim putem pozivamo. Gospodine Jeliću gdje je odgovornost, gdje je ostavka”, pitala je Vujović.

Jovan Bojović u ime NVO Juventas i platforme “U pravo vrijeme” kazao je da neće dozvoliti da nasilje nad ženama ostane nevidljivo, da se femicid nasilje i diskriminacija nad ženama negiraju, a da se umjetnost guši zbog nečijeg ličnog nepoštovana i nezanja.

“Mi smo ovdje da podržimo umjetnost koja hrabro istražuje, provocira i inspiriše promjene i da pružimo podršku svim ženama koje su bile, ili jesu žrtve nasilja. Osim javnog izvinjenja Janka Jelića tražimo i njegovu smjenu, kako bi u Nikšićkom pozorištu ponovo oživjela umjetnost i kako bi se poštovala ljudska prava”, rekao je Bojović.

Glumica Nikšićkog pozorišta Gordana Mićunović pozvala je Jelića da podnese ostavku zbog izjave da je tema diskriminacije nad ženama dosadna i izlizana.

“Upravi Nikšićkog pozorišta, koji podržavaju izjavu umjetničkog direktora, želim da poručim da Nikšićko pozorište nije vaša privatna svojina već kulturna institucija sa čije bi adrese trebalo da se šalju umjetničke i stvaralačke poruke, a ne mizoginija. Imali ste šansu da pokažete sve suprotno od prethodne uprave koja je Nikšićko pozorište već dovoljno skrenula sa profesionalnog i umjetničkog puta”, kazala je Mićunović.

Nakon odgovora Jelića koji je šokirao domaću i regionalnu javnost očekivala se hitna i konkretna reakcija Opštine Nikšić, Ministarstva i Vlade, kazala je glumica u predstavi “Izložene” Anđela Radović.

“Koja bi bila jasna poruka da za ovakve stavove nema mjesta u bilo kojoj instituciji u našoj zemlji. Umjesto toga dobili smo štura saopštenja kojim se osuđuje ovakav mizogeni govor, ali kojima se isto tako peru ruke od odgovornosti i izbjegavanje suočavanja sa problemom koji je i te kako prisutan u Crnoj Gori”, kazala je Radović.

Glumica u predstavi Izložene Anđelija Rondović uvjerena je da se ništa neće promijeniti, kada, kako kaže, „ halabuka“ oko ovako „male“ stvari nestane.

“Koliko sjutra vjerujem da ćete nastaviti da uživate u istoj direktorskoj fotelji i nadam se ne jedan, nego dva, a boga mi i tri mandata. Nadam se da će vaš repertoar ispuniti predstave koje se tiču vaše bake, mame, kume, brata i da će pričati priče o temama ne izlizanim dostojnim jednog komšiluka i uže familije”, kazala je Rondović.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  7

  1. Očekujem od Pozorišta da organizuje prikupljanje potpisa podrške za Janka Jelića.
   Do tada, podrška za Janka !!!

  2. Разумијем да траже смјену Јелића али не разумијем да нико не помиње Радинка Крулановића. Ако је ико унаказио позориште и свео га на најниже могуће гране онда је то директор Крулановић.

   1. Jedna velika istina, pozoriste nam je postalo pojanje crkovno i promocija velikosrpstva i jos ova jedna sad odluka, daleko od umjestosti…nazalost..

    1. Очигледно је то за појање али за великосрпство и није. Крулановић не промовише српство у позоришту. Он је давно издао све српско. Српство само злоупотребљава како би дошао до неког положаја у друштву. Једино што њега и Јелића интересује је промоција сопствених сујета и долазак до материјалног богатства. Крулановић преко позоришта промовише оно своје пискарање које скупо продаје људима са нижим интелектом. А нажалост сва та пискарања штампа на рачун народног новца.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje danas i trajaće do 15. juna 2024, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).
  U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedem, a potom i eko- parka Blace.