Izbio požar u Crkvi Sv. Vasilija: Pričinjena manja materijalna šteta, Kovačević obećao pomoć

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 27.09.2022. u 13:28
U Sabornoj crkvi Sv. Vasilija Ostroškog oko 11h došlo je do požara.

Kako je kazao Slobodan Boban Jokić, arhijerejski namjesnik nikšićki, brzom reakcijom vatrogasaca požar je lokalizovan, a pričinjena je manja materijalna šteta.

„Taman smo završili svetu liturgiju oko 10.30h. Jedan dio naroda je bio u crkvi, mi smo već otišli svojim drugim parohijskim poslovima. Oko 11h primjećen je dim iz jedne od oltarskih prostorija koja se zove đakonik. Pozvana je vatrogasna, koji su, hvala Bogu i ovim putem im od srca zahvaljujem, odmah došli, bukvalno za tri minuta su bili tu“, naveo je on.

Požar je lokalizovan na tom dijelu i vatra se, kaže, nije proširila dalje od te prostorije.

„Nijedna značajna istorijska vrijednost u hramu nije uništena. Izgorele su odežde, neki ormari, te naše neke pomoćne stvari. Jeste materijalna šteta ali čim se sačuvalo to što je bitno i istoriski i značajno, možemo reći da nije učinjena neka šteta. Brza intervencija Vatrogasne službe je presudila u ovom trenutku i nije bilo tako kako je izgledalo, toliko veliko“, dodao je on.

Policija je izvršila uviđaj i još uvijek se utvrđuje šta je uzor, a najvjerovatnije se radi o elektroinstalacijama.

Na teren su, prema riječima načelnika Službe zaštite i spasavanja Slavka Tadića, izašli odmah po upućenom pozivu, a čitava akcija je bila brzo gotova.

„Na teren su izašla tri vozila i 15 vatrogasaca, čitava smjena“, kazao nam je on.

Kovačević: Opština će pomoći da se sagoreli dio hrama obnovi

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević na svom Facebook-u naveo je da su prema prvim analizama uzrok požara vjerovatno dotrajale instalacije, te najavio pomoć opštine.

“Opština Nikšić će u punoj mjeri pomoći da se sagoreli dio hrama obnovi a ovaj događaj nas poziva i da obnovimo instalacije u hramu i pripremimo sve za njegovo freskopisanje kako bi konačno zasijao punim sjajem”, istakao je Kovačević.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. E jes. Kad izgori covjeku i kuca i stala.i stoka, opstina bas nije pune ruke., ali za crkvu, koja ne zna koliko para oma, brze bolje pomoc. Blago nama sa ovakvom i vlasti i crkvom.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.