Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Izglasan dječiji dodatak za đake čiji roditelji nemaju primanja

novac2222
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 30.09.2016. u 11:42

Skupština Crne Gore izglasala je dopune Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, na sjednici koja se održava na Cetinju. To znači da će dječiji dodatak dobijati đaci čiji roditelji nijesu zaposleni. 

Za dopune zakona glasalo je 44 poslanika, protiv je bilo šest, a 24 uzdržana.

Predsjednik parlamenta, Darko Pajović, kazao je da Minstarstvo finansija nema izvještaj o procjeni o fiskalnom uticaju predloženih dopuna na budžet za narednu godinu, dok iz Zavoda za zapošljavanje nijesu odgovorili o kolikom broju djece kao potencijalih korisnika se radi.

Poslanik Zoran Miljanić, koji je predlagač, kazao je da se izmjenama tog akta traži da naugroženiji dio crnogorskog stanovništva – djeca i učenici dobiju ono što im priprada.

“Smatram da to nije puno i da neće opteretiti budžet Crne Gore toliko da neće moći da podnese taj namet”, kazao je Miljanić.

On je pozvao sve poslanike da zaštite naujgroženiju kategoriju društva i pokažu solidarsnost i humanist prema njima, imajući u vidu da je inicijativu potpisalo šest hiljada građana sa sjevera.

“Olakašaće roditeljima, koji ne rade, školovanje djece, smatra Miljanić.

Nezavisni poslanik, Neven Gošović, pojasnio je da bi pravo na dodatak pripao djeci roditelja koji ne ostvaruju prihod ni po kom osnovu, a nalaze se na edidenciji nezaposlenih.

“Predlog zakona ćemo podržati”, saopštio je Gošović.

On je ocijenio da je sramota za državu što nije u stanju da saopšti koliko bi korisnika dobilo dječji dodatak, što, kako je naveo, nije razlog da se uskrati djeci pravo na nakanadu po tom osnovu.

“Okolnost da danas ne raspolažemo podacima o finansijskom uticaju primjenom ovog zakona ne može biti ograničavajući faktor da ne glasamo za predlog zakona imajući u vidu njihovu socijalnu komponentu”, kazao je Gošović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Izet Bralić, kazao je da je dječiji dodatak slika socijalnog statusa djece i porodice u Crnoj Gori.

“Položaj majke i djeteta u Crnoj Gori je ugrožen i ovo je jedan od zakona koji bi trebalo da pozicionira porodicu tamo gdje joj je mjesto”, smatra Bralić.

Kako je ocijenio, dopune Zakona na najbolji način štite naugroženije stanovništvo u Crnoj Gori.

“SDP će podržati predlog zakona u cilju da se položaj majke, djeteta i porodice vrati tamo gdje mu je mjesto – u centru društva”, naveo je Bralić, dodajući da iznos koji je predviđen ne može ozbiljnije poremetiti budžet za narednu godinu.

Poslanik Bošnjačke strane, Rešid Sijarić, kazao je da će ta partija podržati predložene izmjene zakona.

“Motiviše me to što po nekim statistikama oko 70 odsto te djece živi na sjeveru gde je siromaštvo pristutno”, rekao je Sijarić, ocjenjujući da bi predložene zakonske izmjene potrebno dodatno konkretizovati.

Poslanica Demokratskog fronta (DF), Branka Bošnjak smatra da je predlog zakona nepotpun i da bi dječji dodatak trebalo da primaju sva djeca.

“Tebalo bi sva djeca da su ista i da svaka ozbilja država može to da uradi”, ocijenila je Bošnjak i saopštila da će DF podržati zakonske izmjene. 

Poslanik Demokratske partije socijalsta (DPS), Milutin Simovć ocijenio je da zakon ne daje dovoljan obuhvat onih kojima treba da se proširi pravo za dobijanje dječijeg dodatka.

“Ovdje nijesu obuhvaćeni svi oni koji bi trebalo da budu obuhvaćeni jednom pravilnom i pravičnom socijalnom mjerom kako je primanje dječjeg dodatka”, rekao je Simović.

On je kazao da DPS želi da se usvajaju zakoni koji će biti pravedini, obuhvatnji i ekonomski sigurni.

Prema njegovim riječima, predlog zakona i zakazivanje vanrednih sjednica Skupštine se dešavaju u jeku izborne kampanje u kojoj je glavna priča zaustaviti zloupotrebe državnih resursa.

“Zar nije i zakonodavna aktivnost jedna vrsta državnog resursa. Zar nije i pravo usvajanja i predlaganja zakona i glasanja za pojedini zakon takođe potencijalna zloupotreba državnih resursa? Mi ne želimo da budemo dio takve zakonodavne aktivnosti i bićemo uzdržani za ovaj predlog zakona”, poručio je Simović.

On je najavio da će se DPS pozabaviti tim pitanjem i kreirati zakon koji će do kraja biti pravičan.

“To je odgovor DPS-a u odnosu na ono što je i današnji pokušaj usvajanja zakona koji imaju primarno populistički sadržaj”, rekao je on.

 

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje danas i trajaće do 15. juna 2024, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).
U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedem, a potom i eko- parka Blace.