Izložba suvenira okupila dvadesetak izlagača

suveniri333
Bojana Vujačić
  • Autor onogost.me
  • 17.05.2016. u 11:51

Danas je na terasi hotela „Onogošt“ održana izložba suvenira povodom obilježavanja 21. maja, Dana nezavisnosti.

Izložbu, na kojoj su predstavljene rukotvorine domaćih izlagača, organizovala je Turistička organizacija (TO) Nikšić.

Direktorica TO Nikšić Dragica Popović pozdravila je okupljene i zahvalila se što su došli u velikom broju kako bi, istakla je, svi na jednom mjestu predstavili suvenire, što rijetko imaju priliku u Nikšiću.

„Turistička organizacija u sklopu svojih aktivnosti planirala je i obilježavanje Dana nezavisnosti i u okviru toga riješili smo da se održi izložba suvenira sa posebnim akcentom na državne simbole. Danas se odazvalo oko dvadesetak izradioca suvenira. Smatramo da je to značajan broj, ali ih svakako ima još“, poručila je Popović.

Dodala je da je jedna od osnovnih aktivnosti TO Nikšić da okupi ljude koji nemaju priliku da pokažu svoj rad, kao i da se nada da će biti zadovoljni i moći da valorizuju svoj rad.

„Turistička organizacija već godinama ima u planu da zajedno sa lokalnom upravom pronađe odgovarajući prostor gdje će ljudi koji izrađuju suvenire moći da ih izlažu, a osnovno je da u suvenirnici bude veliki broj simbola koji predstavljaju grad, jer on  ima dosta ljepota koje nijesu pokazane“, najavila je Popović.

Među izlagačima našli su se i predsavnici NVO “Udruženje paraplegičara Nikšić“, ispred kojih nam je Milan Bajalica rekao da su oni izložili ručne radove, koje sami izrađuju.

„Tu su predmeti urađeni dekupaž tehnikom, vezeni i pleteni predmeti, okviri, a sve sami radimo“, rekao je Bajalica.

Ljilja Živković, takođe jedan od izlagača, rekla je da je izrada suvenira jedan od njenih hobija, te da je došla da predstavi svoj rad.

„Bavim se dekupaž ukrašavanjem drvenih predmeta, flaša, tegli… Pored toga bavim se pletenjem, od vunice pletem kape, šalove, torbe, kao i bebi pape. Takođe, izrađujem i prstenje za salvete“, kazala je Živković.

Štand Marije Popović, takođe, bio je jedan od onih koji su se našli na današnjoj izložbi.

„Mi izrađujemo suvenire od punog drveta, najčešće jasena, bukve, šljive i oraha. Pravimo gusle raznih veličina, sa grbom, sa knjigom u kojoj su odlomci epskih pjesama, tu je i  set ”Crnogorac i Crnogorka”, držači za uskršnje jaje čuvarkuću, krstovi, kutije za vino… Naš najskuplji suvenir košta 50 eura. Cijena zavisi od veličine i uloženog rada, a svakako garantujemo kvalitet“, poručila je Marija.

 

 

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.