Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Izmjene zakona: Provjere pri zapošljavanju u MO i VCG

vojska
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 26.12.2016. u 09:37

U Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore (VCG) prilikom zasnivanja radnog odnosa vršiće se bezbjednosne provjere kandidata, uz njihovu prethodnu saglasnost, predviđeno je izmjenama Zakona o odbrani.

Precizira se da ukoliko se provjerom utvrdi da postoji bezbjednosna smetnja kandidat neće zasnovati radni odnos u Ministarstvu i Vojsci.

Navodi se da o postojanju bezbjednosne smetnje odjeljenje nije dužno da obavještava kandidata.

Izmjenama Zakona o odbrani predlaže se da se prije zasnivanja radnog odnosa vrši bezbjednosna provjera lica, koja će biti eliminatornog karaktera u postupku zasnivanja radnog odnosa.

Važećim zakonima o odbrani i VCG, kako je obrazloženo, nijesu propisani posebni uslovi za zasnivanje radnog odnosa u Ministarstvu odbrane, odnosno za prijem u službu u Vojsci, u smislu nepostojanja bezbjednosnih smetnji.

To je, kako se ocjenjuje, neophodno s obzirom da se radi o zasnivanju radnog odnosa u organu nadležnom za poslove odbrane koji raspolaže podacima značajnim za bezbjednost.

Posebnim članom propisana je razmjena podataka sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost, kao i drugim organima koji čuvaju i štite obavještajno bezbjednosne podatke.

Odredbom se propisuje obaveza organizacione jedinice Ministarstva odbrane nadležne za vojno obavještajne, kontraobavještajne i bezbjednosne poslove da vodi evidencije o prikupljenim podacima, kao i postupak zaštite, uništavanja i evidentiranja prikupljenih podataka.

Predloženim zakonom predviđeno je novo poglavlje kojim se definiše ko su vojno diplomatski predstavnici i daje pravni osnov za donošenja podzakonskog akta iz nadležnosti Vlade.

Tim aktom će se propisati zvanja, vrijeme na koje se imenuju, zarade i druga primanja, prava i obaveze, kao i druga pitanja od značaja za vršenje poslova vojno diplomatskih predstavnika.

 

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić krivično su procesuirali Z.G. (52) iz Nikšića koji se sumnjiči za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.