Jakić: Za vjetropark u Šavniku planska dokumenta mogu biti problem

TVCG
 • Autor onogost.me
 • 03.10.2023. u 10:28
Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić ističe da će gradnja vjetroparka Bijela znatno doprinijeti razvoju te male sjeverne opštine. Kao i u cijeloj Crnoj Gori i u ovoj opštini najveći problem će biti planska dokumentacija, koja je, kako kaže, napravljena u pravcu razvoja drugih privrednih grada, ili je nema.

Kako je Jakić kazao u Jutarnjem programu TVCG, vjetropark je značajna investicija koja će biti motor razvoja grada.

U najavi je još investitora.

“Procijenjena vrijednost je oko 600 miliona, a ako dodamo i HE Komarnicu investicije će premašiti milijardu. Šavnik nema dugova, imamo konsolidovane javne finansije i očekujem da kvalitetno učestvujemo u projektima i doprinesemo razvoju grada. Problem je, kao i u cijeloj Crnoj Gori, nedostatak planskih dokumenata. Zadnji put planska dokumenta su pravljena drugačije naslonjena na poljoprivredu, kao glavnu granu razvoja, sada je to drugačije, jer smo se okrenuli i energetici. Probaćemo da ovdje lokalno izmijenimo planove kako bi investitori mogli ulagati”, kazao je Jakić.

Očekuje i da bi sa gradnjom HE Komarnica ova zajednica napredovala.

“Imali smo više javnih rasprava, a moj utisak je da je struka trebala imati više argumenata koji se tiču zaštite životne sredine. Trebalo bi da daju argumente sa stanovišta ekologije, a ne finansija. Naš stav je jasan, za potpuni smo moratorijum po tom pitanju, dok struka ne kaže svoje i dok ne vidimo koliki je benefit od te hidroelektrane”, kaže Jakić.

Ističe da je jasno da danas ne možete uraditi ni najmanji projekat, a da ne utičete na životnu sredinu, samo je pitanje koji je interes bolji za zajednicu i državu.

 

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Na Samitu gradonačelnika protiv antisemitizma, koji je održan u Dortmundu od 29. novembra do 1. decembra pod sloganom "Njegovanje kulturne raznolikosti", učestvovao je i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.
  Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno oko miliona eura odštete. Riječ je o presudama u samo dva spora od ukupno devet koliko su koncesionari pokrenuli jer je Vlada nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića jednostano raskinula ugovore sa njima.