Javna akcija SOS telefona: Informisali sugrađane o problemu seksualnog nasilja

65747950_1076515036070058_6942027911939489792_n
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 05.07.2019. u 09:56

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić danas je na Trgu Slobode organizovao javnu akciju, šestu po redu, koja je imala za cilj da informiše lokalnu zajednicu o problemu seksualnog nasilja.

Nada Koprivica iz SOS telefona je istakla tom prilikom da kroz ovu akciju žele da upoznaju sugrađane o rasprostranjenosti problema seksualnog nasilja i o tome koji su servisi pomoći podrške dostupni u CG.

“Problem seksualnog nasilja u Crnoj Gori je do prije par godina biila tema o kojoj se vrlo malo govorilo i zbog toga smo mi sa partnerskim organizacijama krenuli u ovaj dvogodišnji projekat koji je počeo u maju 2018. i traje do maja 2020. godine. Kroz projekat realizujemo kampanju u okviru koje smo snimili spotove u kojima ukazujemo na problem seksualnog zlostavljanja djece”, istakla je ona.

Koprivica je dodala da ne postoje podaci u Crnoj Gori o broju žena i djece koji su pogođeni problemom seksualnog zlostavljanja.

“Ono što je globalni podatak, a sigurno je da Crna Gora nije drugačija, je da jedna od četiri djevojčice i jedan od sedam dječaka do svoje 18 godine je bio izložen seksualnom zlostavljanju. Takođe, istraživanje UNDP-a koje je rađeno 2017. godine u septembru, pokazalo je da je šest odsto žena doživjelo seksualno zlostavljanje. Važno je naglasiti da je to problem koji pogađa sve ali da najviše pogađa žene i djevojčice i to je takođe problem rodno zasnovanog nasilja”, navela je Koprivica.

Brojevi na koje mogu da se jave žrtve je nacionalni br SOS linije 0801111 koji je 24 sata dostupan sedam dana u nedjelji i gdje rade edukaovane konsultantkinje.

Javna akcija je organizovana u okviru projekta „Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja“  koji je finansijski podržan od stane Evropske unije. Projekat, od maja 2018. godine, partnerski realizuju Sigurna ženska kuća Podgorica, NVO Prima i SOS telefon Nikšić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.