JKP: Prvi oružani ustanak i otpor jednog naroda fašističkom porobljavanju

vijesti.me
 • Autor onogost.me
 • 14.07.2023. u 10:59
Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore OK Nikšić i predstavnici SOBNOR-a juče su, povodom Dana državnosti, položili vijenac ispred spomenika Ljuba Čupića. Predsjednik boračke organizacije Tomislav Bulajić podsjetio je na značaj 13. jula. Tog datuma je 1878. godine Crna Gora postala samostalna država, dok je 1941. podignut veliki opštenarodni ustanak.

“Za Trinaestojulski ustanak hroničari kažu da je bio prvi oružani ustanak i otpor jednog naroda fašističkom porobljavanju. Nažalost, moramo konstatovati da ni ovaj ustanak ni rat nakon njega, nijesu mogli proći bez izdaje i petokolonaša koji su nanijeli mnogo zla narodnooslobodilačkom pokretu i njegovoj borbi za sveopšte oslobođenje od fašizma”, kazao je član opštinskog komiteta nikšićkih komunista, Jovan Vujović.

Za počinjene zločine naš narod bi rekao da treba praštati, dodao je on, ali ne i zaboraviti. Zato se prisjetimo jednako 12. i 13. jula.

“Prvog datuma potpisana je deklaracija o pristupanju Crne Gore pod okriljem Musolinijeve fašističke Italije, a drugi dan je izraz brzog narodnog reagovanja i ispoljavanja ogorčenja prema potpisanom dokumentu”, dodao je Vujović.

Kako je istakao, narod je tih dana dao herojski otpor italijanskoj okupaciji, ali i uputio prekor domaćoj izdaji.

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.