Dionica Plužine –Ščepan polje atraktivna, ali i rizična

Screenshot TVCG
 • Autor onogost.me
 • 24.07.2023. u 08:09
Ne prođe mnogo a da se u medijima ili na društvenim mrežama putnici ne požale na loše stanje magistralnog puta od Plužina do Foče u susjednoj Bosni i Hercegovini. Najkraća je to veza do Sarajeva, ali veoma opasna. Iako se godinama dvije države dogovaraju o sanaciji i njegovoj rekonstrukciji sa obje strane, do početka mogućih radova čekaćemo još.

Kada od Plužina krenete prema Šćepan polju naoružajte se strpljenjem i oprezom sa svakim narednim kilometrom.

Znaju to dobro oni koji često prolaze ovuda, jer kažu, nikad ne znate šta vas čeka iza sljedeće krivine, baš kao sto se to desilo ekipi TVCG.

Na putu do Šćepan polja i granice čekaju vas čak 24 uglavnom neuređena tunela, na brojnim mjestima oštećen put i česti odroni.

Najkraća je to veza sa Sarajevom ali i najrizičnija. To je utvrđeno i u evropskom izvještaju o bezbjednosti na putevima u kom je ova magistrala okarakterisana kao jedna od najrizičnijih u Crnoj Gori.

Znaju to dobro i u Vladi i Evropa je dala grant za idejni projekat, ali je već sada jasno da će bezbjedna vožnja na ovoj kratkoj dionici papreno koštati.

“Projekat je još u fazi izrade, ali ono preliminarno što znamo za tu dužinu od 20 kilometara procjena vrijednosti je 150 miliona eura”, ističe generalni direktor za putnu infrastrukturu Miroslav Mašić.

Slično je i kod komšija. Put od Foče do Šećpan polja godinama samo propada čekajući da se tamošnje vlasti odluče da ulože novac u ovu dionicu koja je važna turistička žila naročito zbog rafting Tarom.

Dokle su komšije stigli sa palnovima ekipa TVCG pokušala je saznati i od tamošnjeg mistarstva ali bez uspjeha. Posljednji put njegovu rekonstrukciju pompeznu su najavili prije dvije godine. U Ministarstvu kapitalnih investicija sada postavljaju novi rok.

“Projekat mosta je izrađen, revidiran. Najrealnije je da 2024. možemo imati jasnu sliku da je sve spremno i da se krene krajem 2024. u realizaciju”, ističe Mašić.

Magistrala koja vodi pored Pivskog jezera godinama je odnosila i živote. Zato opreza nikad dosta, jer dok dok nadležni nešto ne preduzmu, preoostaje nam da ispoštujemo makar ono što je do nas.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore obilježiće i ove godine Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, 5. oktobar, i to centralnim programom pod nazivom Biblioteke za studente koji će se održati u dvadeset narodnih biblioteka u Crnoj Gori, kao i organizacijom javne tribine pod nazivom Biblioteke u 21. vijeku: između nostalgije i evolucije.
  Na zadovoljstvo brojnih učesnika iz Crne Gore i regiona uspješno je okončan još jedan jesenji Džip reli Montenegro trophy, a riječ je o turističko-sportskoj manifestaciji koja živi od 1999.godine s ciljem da promoviše malo poznate, a najljepše predjele Crne Gore, pogotovo na sjeveru.