Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Još bez registra pedofila, sudovi poslali nepotpune podatke

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 23.05.2024. u 08:25
Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek nije završen. Razlog je, kažu iz Ministarstva pravde, jer nije okočan unos podataka koje trebaju da dobiju iz sudova. Iz Udruženja Roditelji kažu da je registar prijeko potreban, kako bi se konačno znalo koliko ima takvih osoba, kao i da bi Uprava policije mogla da sprovodi nadzor.

Dugo najavljivan, odavno u pripremi, svi rokovi probijeni. Registar pedofila u Crnoj Gori za koje je Ministarstvo pravde posljednji put kazalo da će biti gotov 15. decembra prošle godine još uvijek nije završen. Razlozi, kažu, administrativne prirode.

Dijana Šćekić iz Ministarstva pravde ističe da su od strane sudova dobili određene podatke, međutim, ti podaci nisu bili adekvatni, nisu bili potpuni, pa se Ministarstvo pravde nanovo obratilo sudovima za dostavljanjem kompletne dokumentacije.

No, da bi podaci bili kompletni, iz Vrhovnog suda kažu da je potrebno određeno dodatno vrijeme.

"Ministarstvo pravde je zatražilo da mu sudovi dostave podatke za višegodišnji period u odnosu na svako osuđeno lice saglasno formi izvoda podataka iz pravosnažne presude, što zahtjeva dodatno vrijeme i koordinaciju sa Sekretarijatom Sudskog savjeta, tako da je postupak dostavljanja podataka, u cilju formiranja pomenutog registra, u toku", navode u saopštenju Vrhovnog suda.

"Mi razumijemo da je u pitanju veliki vremenski period i ozbiljnost tih podataka, ali isto tako očekujemo da nam sudovi u što kraćem roku dostave kompletiranu dokumentaciju. Možda je bolje nešto uraditi i sporije, ali na pravi način. Znači da se to uradi onako kako treba, ali ne da se odugovlači i da to bude nepotpuno i da kasnije opet trpi pravni sistem Crne Gore", kazala je Šćekić.

Zajedno sa pravnim sistemom, trpe i građani. Spisak koji će sadržati imena počinilaca, vrijeme kada je počinjeno djelo, kao i dužinu kazne odavno je trebao da bude završen. No sada već predugo čekanje, prevršilo je svaku mjeru, kažu iz Udruženja Roditelji.

"Imamo jednu vrlo čudnu, vrlo tragičnu situaciju da očigledno ne želimo time da se pozabavimo, odnosno da se traže razlozi koji nisu adekvatni, odnosno koji nisu prihvatljivi. Od kraja decembra, do evo sada kako su i vama rekli, oni se dogovaraju ko je nadležan da unosi podatke i na koji način će da ih unosi", kaže Kristina Mihailović iz NVO Roditelji.

A konačni registar sa svim prestupnicima takve vrste, spriječiće da se dešavaju situacije kakvih je bilo u prethodnom periodu.

"Apsolutno neće moći da se dešavaju situacije paradoks koje se dešavaju, a to je da vam neko ko je počinilac, kao što se desilo prije par godina i bio osuđivan za djela protiv polne slobode djeteta bude ponovo osumnjičeni i bude kažnjavan po prekršajnom zakonu zato što tužilac nije imao info da je on osuđivan za ova djela", kaže Mihailović.

Osim toga, te osobe će se nadzirati, neće moći da borave ili rade u blizini djece, moraće redovno da se prijavljuju Upravi policije. A ko će ih i kako nadzirati još uvijek se ne zna, jer još ne znamo ko priprema podzakonske akte. O samom registru raspravljaće se i na sjednici Savjeta za prava djeteta Vlade Crne Gore zakazanoj za petak.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, zajedno sa kolegama iz Stanice policije Žabljak, sproveli su akciju pojačane kontrole osoba i vozila u kasnim večernjim satima, kao i raciju u jednom noćnom klubu, saopšteno je iz Uprave policije.