Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Još jedna žrtva gripa

institut_za_javno_zdravlje1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 29.12.2016. u 07:16

U Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje tokom protekle sedmice pristigla je jedna prijava smrti od gripa.

To je saopšteno iz Centra.

“U pitanju je osoba ženskog pola, starosti 55 godina, koja je bila hronični bolesnik i nije bila vakcinisana protiv sezonskog gripa. To je treća prijava smrti od gripa u ovoj sezoni nadzora”, podsjećaju u IJZ.

Kako navode, uvidom u elektronsku bazu podataka o prijavljivanju zaraznih bolesti, u Crnoj Gori je protekle sedmice prijavljeno 1.269 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju 204,6/100.000 stanovnika.

“U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje u prethodnoj sedmici laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa gripa kod 54 osobe (kod svih je izolovan virus gripa tipa A). Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa u ovoj sezoni je 107. U cirkulaciji je dokazan tip virusa gripa A/H3” ističu u IJZ.

Zbog epidemiološke situacije, podsjećaju, zdravstvenim ustanovama je preporučena restrikcija posjeta hospitalizovanim pacijentima.

“Podsjećamo da je najučinkovitija preventivna mjera protiv sezonskog gripa vakcinacija, te pozivamo sve osobe koje spadaju u grupe kojima se vakcinacija preporučuje da se vakcinišu. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i sada, kada virus cirkuliše u populaciji, uz napomenu da se imunitet razvija dvije do tri sedmice nakon aplikacije vakcine”, savjetuju u IJZ.

Opšte preventivne mjere su: redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, jer se virus na taj način unosi u organizam.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci