Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

JPU „Dragan Kovačević“ uručen sertifikat Međunarodnog standarda ISO 22000

1
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 18.12.2017. u 11:16

Prezentacija savremenih menadžment standarda i primjera dobre prakse u JPU „Dragan Kovačević“ Nikšić, ali i uručenje sertifikata Međunarodnog standarda ISO 22000 koji se odnosi na menadžment bezbjednošću hrane, održani su danas u Tehnopolisu.

Tom prilikom direktorica JPU „Dragan Kovačević“ podsjetila je da u toj ustanovi, Strategijom ranog predškolskog vaspitanja i obrazovanja (2016-2012) kojom se predviđa da se svoj djeci obezbjedi zadovoljenje razvojnih potreba putem odgovarajućih usluga, nastoje da primjenjuju najbolja svjetska iskustva i uvedu odgovarajuće međunarodne standarde i to u sve segmente rada.

„Posle uspješnog procesa uvođenja u junu mjesecu 2015. godine uručen nam je sertifikat za Sistem menadžmenta kvalitetom prema zahtjevima standarda ISO 9001. Ovaj standard nalaže da se uspostave optimalna, za svaku ustanovu specifična pravila djelovanja, u okviru svih poslovnih aktivnosti da se definišu ovlašćenja i odgovornosti, da se neposredno prate efekti vaspitno-obrazovnog rada i vrši stalna analiza zadovoljstva korisnika usluga, a sve uočene iskazane neusaglašenosti saniraju odgovarajućim korektivnim merama,te da se osmišljeno i sistematski radi na unapređenju osnovnih vaspitno-obrazovnih aktivnosti i ukupnog poslovanja“, objasnila je Backović.

Podsjetila je i da su u godini na izmaku uveli Sistem menadžmenta zaštitom životne sredine prema zahtjevima standarda ISO 14000. Ovaj standard, kako pojašnjava ona, obuhvata zahtjeve koji se odnose na zaštitu životne sredine, uz punu primenjivosti ostvarenje željenih efekata u okviru osnovne delatnosti ustanove, čime se daje veliki doprinos preventivnom očuvanju životne sredine sprečavanjem ili smanjenjem svih mogućih negativnih uticaja uzrokovanih različitom aktivnostima.

 „Ponosni smo što smo prije četiri godine među prvima u Crnoj Gori uveli HACCP koncept za upravljanje bezbednošću hrane. Imajući u vidu da je ovaj dio naše delatnosti veoma bitan, odlučili smo da bezbjednost ishrane u našoj ustanovi podignemo na jedan viši nivo, tako da smo tokom ove godine uveli Sertifikovani sistem upravljanja bezbednošću hrane prema zahtjevima savremenog Međunarodnog standarda ISO 22000“, dodala je Backović istakavši da je rezultat navedenog, ali i odgovarajućeg znanja, iskustva i vještina za rad sa djecom, povećan udio dolaznosti djece, od 33 odsto prije osam godina, na današnjih preko 54 odsto.

Prof. dr Radomir Radovanović, koji je kroz prezentaciju „Savremeni sistemi menadžmenta kvalitetom – Osnova uspješnog poslovanja“ pojasnio je pomenute standarde, ali i istakao njihovu važnost.

„Primjena integrisanih sistema je velika prednost za samu organizaciju, velika prednost u odnosu na tržište, u odnosu na ugled svim drugima koji se istom djelatnošću bave. Nije mala stvar imati tri objedinjena sistema – menadžmenta kvalietom poslovanja, zaštite životne sredine i bezbjednosti hrane“, zaključio je on.

JPU „Dragan Kovačević“ osnovana je 1950, godine a trenutno je čini 19 vaspitnih jedinica u kojima je upisano preko 2.100 djece sa kojima radi 310 zaposlenih. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Osnovni sud u Podgorici utvrdio je da prekid rada prosvjetnih radnika u februaru nije organizovan u skladu sa odredbama Zakona o štrajku, što ga, kako je saopšteno iz tog suda, čini nezakonitim.