Jutros nema visokog nivoa zagađenja

TVCG
 • Autor onogost.me
 • 05.01.2023. u 09:18
U crnogorskim gradovima jutros nema visokih koncentracija štetnih PM čestica, što ne znači da će takvo stanje ostati i tokom dana, kazala je Gordana Đukanović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

“Situacija je jutros značajno bolja. Trenutno su koncentracije takve da pokazuju da nema visokog nivoa zagađenja ni u jednom gradu, nešto malo u Nikšiću imamo povećanu koncentraciju PM čestica, ali u ostalim gradovima stuacija je za ove vremenske prilike i ovaj dio godine zadovoljavajuća. To ne znači da je prethodnih dana bilo tako, imali smo veoma visoke koncentracije posebno u sjevernom i centralnom dijelu države”, saopštila je Đukanović u Jutarnjem programu TVCG.

Ona kaže da su visoke koncentracije PM čestica uglavnom karakteristične za popodnevne i večernje časove.

Đukanović je navela da na kvalitet vazduha, pored zagađivača, dominantno utiču i vremenske prilike, kada imamo temperaturne inverzije zimi, kada je za očekivati veći nivo zagađenosti.

Kvalitet vazduha u Crnoj Gori mjeri se u sva tri regiona države i to tokom 24 sata, kaže Đukanović. Ističe i da se u Crnoj Gori kvalitet vazduha mjeri po EU standardima.

Ona je navela da su PM 2,5 čestice značajno opasnije po zdravlje građana, od PM 10 čestice.

“PM 2,5 čestice mogu da dospiju u naše disajne puteve, ali mogu da dođu i do krvotoka. Hemijski sastav PM 10 i PM 2,5 čestica je takav da može, ne samo kratkoročno da utiče na naše zdravlje, nego i dugoročno može da izazove negativne efekte”, navodi Đukanović.

Te čestice su, kako kaže, posebno opasne za hronične bolesnike, ali i ostali građani moraju da budu oprezni.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, a u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima ima mjestimične poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).
  Lokalni Vodovod obavijestio je da će sjutra, od 10 do 14 časova, biti obustavljeno vodosnabdijevanje u lijevom dijelu Dragove Luke, što obuhvata Široku ulicu, Bistričke ulice, Dragovolučku i Tovićku ulicu.