Kad djeca djeci, preko likovnih radova, daruju osmijeh, podršku i novac

vijesti.me
 • Autor onogost.me
 • 04.07.2023. u 11:16
Prva velika aukciona izložba na otvorenom dječjih likovnih radova, polaznika svih umjetničkih škola u Nikšiću, uspješno je završena. U izložbi, koja je organizovana na Trgu slobode i imala je humanitarni karakter, učestvovalo je preko stotinu mališana, a organizatorke izložbe, sestre Milena i Jelena Krivokapić, koje vode „Umjetnički centar“, bile su više zadovoljne rezultatima humane misije malikih umjetnika, a velikih ljudi.

„Ukupan prihod od donacija i aukcije je 2.400 eura. Preostalih dvadesetak slika biće na online katalogu, a nastojaćemo da ih otkupe nikšićka preduzeća kako bi aukcija bila 100 odsto uspješna. Novac će primiti najmanje deset socijalno ugroženih porodica sa četvoro i više djece, tako da će najmanje 40 vršnjaka izlagača ovom aukcijskom izložbom biti pomognuto“, kazala je Milena Krivokapić.

Izložbu pod nazivom “Od djece djeci”, organizovao je „Umjetnički centar“, u saradnji sa Centrom za socijalni rad i opštinskim Sekretarijatom za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, a učešće su, pored organizatora, uzele i ostale umjetničke škole “Otvoreni atelje” koji vodi Vesna Sušić, Atelje “Put” Angeline Janjušević, OKC “Tibor” Isidore Sarić, Atelje “Dali” Budimirke Dubretić i Atelje “Kocka” Vladane Mirković.

Dejan Ivanović, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, kazao je da je gest malih umjetnika vrijedan divljenja i vrelikog poštovanja, a organizatorima je uputio riječi zahvalnosti na ideji „da djeca velikog potencijala polože jedan od najvažnijih životnih ispita – iz empatije i humanosti“.

„Oni su slikali ne samo bojama, nego i osjećanjima. Veliki Pikaso je jednom rekao da je svako dijete umjetnik, a da je jedini problem ostati umjetnik i nakon odrastanja. Sudeći po radovima koje imamo priliku da vidimo, uvjeren sam da će značajan broj naše djece ostati umjetnici i nakon odrastanja. Lokalna uprava u kontinuitetu podržava ovakve i slične projekte, a naša podrška neće izostati ni u narednom periodu“, poručio je Ivanović.

Moderatorka izložbe i aukcijske večeri Nataša Lučić istakla je da je reformom školstva smanjen broj časova likovnog, muzičkog i fizičkog vaspitanja, predmeta koji kod djece, prije svega, izazivaju kreativnost.

„Svijet nijesu mijenjali oni koji su puno pročitali pa to citirali, nego kreativci i inovatori“, kazala je Lučić.

Jelena Krivokapić je prije aukcije prisutne upoznala sa pravilima licitacije, a ona i sestra su se zahvalile svima koji su im pomogli da veliku dječju humanitarnu aukcijsku izložbu uspješno organizuju.

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zaposleni Pivare „Trebjesa“ i članovi NVU „Putevima predaka“ organizovali su i ovog septembra volontersku akciju pošumljavanja Park šume Trebjesa i zasadili 100 sadnica bora, 10 sadnica kedra i 10 sadnica lipe.
  Policijski službenici Stanice policije Šavnik su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, na osnovu operativnih saznanja i postupajući po naredbi istražnog sudije Osnovnog suda u Pljevljima, izvršili pretres stana i drugih prostorija na dvije lokacije, koje koristi lice Č.D. (46).