Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kampanja za kvalitetniju zaštitu prava žena

a05812a6ea54f32db80b865f7cd66f25_xl
rtcg.me
  • Autor onogost.me
  • 25.05.2016. u 16:07

Ženske organizacije u okviru mreže WAVE - Žene Evrope protiv nasilja pokrenule su danas evropsku kampanju Step up! – Istupi! tokom koje će naredne dvije godine promovisati prava žena žrtava nasilja i njihove djece u cilju kvalitetnije podrške i zaštite.

Mrežu WAVE čini 46 organizacija iz Evrope, a u Crnoj Gori članice su nevladine organizacije (NVO) SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, Sigurna ženska kuća, Centar za ženska prava i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, Anima iz Kotora i Snažna mama.

Predstavnica NVO SOS telefona Nikšić, Ivana Pejović,kazala je da je osnovni zadatak ženskih organizacija tokom kampanje da pozovu sve građane da zajedno sa njima istupe i pomognu da žene i djeca žrtve nasilja dobiju adekvatniju podršku.

„Naš zadatak je da okupimo ženske organizacije i da zajedno sa njima promovišemo prava žena žrtava nasilja i njihove djece i da apelujemo na donosioce odluka da više investiraju u specijalizovane servise podrške i pomoći za žene žrtve nasilja i njihovu djecu, kako bi zaštita žrtava nasilja u porodici bila na boljem i kvalitetnijem nivou“, rekla je Pejović na Trgu nezavisnosti.

Zadatak organizacija je, kako je pojasnila, osim promocije ženskih prava, da se baziraju na boljem investiranju u specijalizovane servise pomoći i podrške za žene žrtve nasilja, kao i da obezbijede povoljniji pristup specijalizovanim servisima u Crnoj Gori.

Izvršna direktorica NVO SOS telefon Podgorica Biljana Zeković,kazala je da kampanja ima za cilj informisanje javnosti o svemu što se dešava u institucijama sistema i u NVO sektoru a tiče se prava žena žrtava nasilja i njihve djece.

„To znači da ćemo u kontinuitetu naredne dvije godine informisati o pravima žrtava nasilja u porodici, o postupanju institucija, o mogućnostima koje postoje vezanima za zaštitu nasilja u porodici i radićemo jako puno inicijativa u smislu poboljšanja same situacije, samog odnosa u institucijama i boljih i kvalitetnijih servisa“, navela je Zeković.

Te servise je, kako smatra, neophodno da vode i dalje NVO „jer je praksa pokazala da je organizacije koje se bave pravima žena imaju isključivo fokus ženu i porodicu“.

„Ovog puta nećemo imati kampanju koja će trajati dan, dva, 15,16 dana, nego ćemo se truditi da u kontinuitetu dajemo sve informacije na uvid javnosti, jer mislimo da jedino kontuinuirana akcija može da da rezultate. Tu očekujemo podršku medija“, istakla je Zeković.

Izvršna direktorica NVO Sigurna ženska kuća, Ljiljana Raičević,smatra da je sada vrijeme da se ukaže na Istambulsku konvenciju koju je Crna Gora potpisala i koja, kako je navela, sadrži sve ove poruke koje ženske organizacije prate od prošle godine.

„Ovo je važna poruka - da Crna Gora zna da postoje ženske grupe koje će da prate rad državnih organa i da sudjeluju u njihovom sprovođenju. Na neki način „guranje“ tih institucija da rade svoj posao onako kako su propisani zakoni koje je država potpisala i na šta se obavezala“, kazala je Raičević.

Ona je navela da to nije potrebno uraditi samo kroz kampanje, već i kroz edukaciju sudija, tužilaca i policajaca, podsjećajući da prate rad policije preko raznih odbora i imaju dobru saradnju sa njima.

„Ovdje je najveći problem razumijevanje fenomena nasilja nad ženama i djecom, i veliki je problem što ne razumiju zašto se žena vraće i zašto je oni „guraju“ ponovo u nasilje sa nekim njihovim reakcijama koje nisu dobrodošle – kao što su „moraš da slušaš“, „nemoj da mu odgovaraš“, „vrati se, pokušaj još jednom““, smatra Raičević.

Kako je poručila, potrebno je ženi ostaviti da ona odluči sama, ali joj treba predočiti koja su njena prava.

Predstavnica Centra za ženska prava, Ana Jaredić, ukazala je na činjenicu da u Crnoj Gori postoji više organizacija koje se bave ženskim pravima, i da svakaima značajan broj žena žrtava nasilja, ocijenjujući da je to pokazatelj da treba što više raditi na servisima koji pružaju podršku.

„Još uvijek žene nemaju toliko dobar tretman kojim bi bile zadovoljne jer uglavnom nam se obraćaju nakon što pokušaju same da se izbore za svoja prava. Tako da promocija prava žena žrtava nasilja je uvijek neophodna koliko god da se građanima i građankama čini da je to nešto o čemu se priča dovoljno“, navela je Jaredić.

Centar za ženska prava, kako je podsjetila, pruža servise inicijalnog savjetovanja, pravnu pomoć i zastupanje i psihološku pomoć.

Predstavnice organizacija su nosile transparent „ISTUPI za ženske servise podrške“.

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću odredilo je pritvor M.Č. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.
Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, nakon saslušanja donio je rješenje o zadržavanju R.Š. zbog osnovane sumnje da je izvršio dva krivična djela nasilja u porodici ili u porodičnoj zajednici.