Kineska slova mnogima djeluju kao hijeroglifi, ali ne i Kseniji

TVCG
 • Autor onogost.me
 • 28.12.2022. u 08:21
Dok većini ljudi kineski jezik djeluje teško i komlikovano, drugačije će vam reći Ksenija Perović iz Nikšića, svjetska prvakinja u kineskom jeziku u kategoriji za srednjoškolce.

Ksenija govori kineski i nosi titulu najbolje na svijetu u tome. Naime, prije dva mjeseca pobijedila je na takmičenju u poznavanju kineskog jezika u kategoriji za srednjoškolce.

“Veliki osjećaj ponosa i sreće ne samo zato što je to individualan uspjeh, već zato što sam predstavljala svoju zemlju i da osvjetlam obraz na tako velikom takmičenju”, kaže Ksenija.

Na trenutak smo bili ponosni svi na nju, a na duge staze na Ksenijin uspjeh je ponosna njena kineska mentorka koja je od prvog dana vjerovala u nju. Početaka se s radošću sjeća.

“Ona je u svojoj klasi najbolja i ističe se svojim znanjem kineskog jezika i željom da uči. Odmah je pokazala ljubav prema kineskom jeziku i kulturi, što je veoma bitna stvar za nekog ko želi da se takmiči”, priča Luo Čunksia, direktorica Instituta Konfučije UCG.

Iako kineska slova mnogima djeluju kao hijeroglifi a jezik teško savladiv, Ksenija će vam reći drugačije.

“Naravno potrebno je bilo vremena da se to savlada i posle to dolazi od sebe i nakon mnogo vježbe i ponavljanja dođe prirodno. Tako s vremenom proces učenja tonova i znakova postaje sve lakši”, kaže Ksenija.

 

Od Kineza bi mogli, kaže Ksenija, mnogo da naučimo i to ne samo o radnoj disciplini.

 

“Možemo da naučimo koliko poštuju hranu, život, tradiciju, koliko njima tradicija predstvalja ponos oni jako respektuju zemlju jezik i često kada vide da stranac priča kineski njima predstavlja oduševljenje”, kaže Ksenija.

 

I poštovanje prema prijateljstvu – za njega uvijek imaju vremena. I to ne bez razloga jer znaju da je s prijateljem ljepše ali i lakše koračati kroz život.

 

“Zaista se kaze da kada jednom ostvarite prijateljstvo sa Kinezom to će trajati cijeli život, to mogu da potvrdim. Ja imam i dalje moju prvu profesoricu. Iako mi je predavala dvije godine, ona je moj veliki prijatelj često se čujemo i velika mi je bila podrška tokom takmičenja”, navodi Ksenija.

Uspjesi su tek pred ovom 19-godišnjakinjom koja pored kineskog govori engleski i italijanski jezik. Ksenija studira i međunarodne odnose u Italiji. Moglo bi se reći da ih je na vrijeme počela da njeguje.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Lokalni Vodovod obavijestio je da će sjutra, od 10 do 14 časova, biti obustavljeno vodosnabdijevanje u lijevom dijelu Dragove Luke, što obuhvata Široku ulicu, Bistričke ulice, Dragovolučku i Tovićku ulicu.
  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.