Kolektiv Gimnazije “Stojan Cerović”: Predlog da se zarade uvećaju 15 odsto smatramo ponižavajućim

gimnazija_stojan_cerovic
Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 25.10.2022. u 10:59
Kolektiv nikšićke Gimnazije "Stojan Cerović" saopštio je da su brojni razlozi da ne pristanu na predlog rješenja povećanja zarada od najavljenih 15 odsto. Oni su u obraćanju istakli da traže ispunjenje prvobitnih zahtjeva, a to je povećanje zarada od 45 odsto.

Njihovo obraćanje, koje je dostavljeno medijima, prenosimo u cjelosti:

“Poštovane kolege i koleginice prosvjetni radnici,

 

Kolektiv JU Gimnazija “Stojan Cerović” iz Nikšića, povodom ishoda  sastanka od 21. 10. 2022. kojem su sa jedne strane prisustvovali ministar finansija gospodin Damjanović i ministar prosvjete gospodin Vojinović, i predstavnici Sindikata prosvjete, gospodin Božović, gospodin Jakovljević i gospodin Drašković,sa druge strane, a nimalo iznenađeni načinom vođenja pregovora vezano za Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete obraća se javnosti i obavještava vas o sledećem:

Predlog da se prosvjetnim radnicima zarade uvećaju 15% počevši od 1. 1. 2023. a potom naredne dvije godine još po 10%, na način da zarade tek 2025. budu preko 1000€, a imajući u vidu sveukupnu situaciju u društvu i ekonomiji, kako u svijetu, tako i kod nas, kada se stopa inflacije povećava svakodnevno, smatramo ponižavajućim.

Smatarmo diskriminacijom i poniženjem da se do sada profesorima sa fakulteta , uz svo uvažavanje kolega sa fakulteta, koeficijent zarade uvećao toliko da je sada tri puta veći od našeg, a njihova nedelja norma su 4 časa naspram naših 18, plus pripreme i rad kod kuće, a svakako ne treba izostaviti i naš vaspitni dio rada i naše bavljenje djecom u svim aspektima njihovog društveno-emocionalnog razvoja.

Ljekari i medicinsko osoblje su se izborili preko svojih Sindikata za dostojanstveno povećanje zarada, pa sada primjera radi, radnici na održavanju higijene u bolnicama imaju približno istu platu kao i prosvjetni radnik, pa smatramo da Sindikat ili makar njegovi predstavnici koji su pregovarali u ime i za ime prosvjetnih radnika, nije obavio svoj zadatak na valjan i pravedan način, i izražavamo žaljenje što reprezentativni granski Sindikat nije imao sluha i istrajnosti za nas, koji smo jedan od najvažnijih stubova ovog društva, i nosioci njegovog razvoja.

Sramno je da nam do sada nije smetalo ništa i da ni ranije nijesmo reagovali kada smo imali mizerna povećanja prethodnih godina, ali je takođe sramno da pristanemo na ovo, parcijalno povećanje (45% za tri godine a medicinari i profesori su dobili 65% za ovu godinu) i da se upitamo da li za sve ima uporišta i novca u Budžetu, samo za nas ne?

Dugogodišnji svakodnevi pritisak na nas, što od resornih ministarstava, raznih reformi, raznih novih vještina koje smo morali usvajati i preko noći kako bi uopšte mogli da nastavimo svoj plemeniti poziv, teške pandemije Covid-19 virusa i nehumanih uslova za rad, nerealnih očekivanja i pritisaka od strane roditelja, ali nekada i samih kolega, doveo nas je u jedan vrlo nezavidan položaj. Svi mi imamo porodice, mnogi i djecu školskog uzrasta kojima treba obezbijediti normalan život; svi imamo kredite, čije rate nije lako vraćati, posebno sada kada su cijene skočile gotovo 100% i kada nam i ono povećanje minimalne cijene rada ne znači više ništa.

Sve ovo su razlozi, kojih ima još mnogo, da ne pristanemo na ovakav predlog rješenja povećanja zarada, nego da idemo do kraja tj.do ispunjenja naših prvobitnih zahtjeva a to je povećanje od 45%. Vrijeme je da istupimo kao jedno zarad nas samih, zarad društva i djece koju obrazujemo i vaspitavamo, bez obzira na razlike među nama, jer na kraju krajeva razlike su ono što naše društvo čine bogatijim! Vratite nam dostojanstvo!”.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.