Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Komarnica da ostane slobodna, kroz packrafting ture otkriti njene ljepote”

Miljko Bulajić/NVO “Ljubitelji prirode – Nature Lovers Montenegro”
 • Autor onogost.me
 • 16.10.2023. u 09:22
Nevladina organizacija “Ljubitelji prirode – Nature lovers Montenegro” iz Nikšića, u narednom periodu će kroz projekat “Packrafting Komarnica” promovisati divlje i netaknute ljepote jednog od posljednjih divljih kanjona u Evropi.

Cilj je, kako su kazali iz ove NVO, raditi i na razvoju turističke ponude i boljeg standarda života za stanovništvo koje gravitira ovom kraju.

“Dugo je Komarnica bila zapostavljena od strane turističke privrede što je dovelo u opasnost od izgradnje još jedne hidrocentrale. Komarnica treba da ostane divlja i slobodna. Pokazati na koji način treba razvijati ponudu i sačuvati ono naljepše što imamo – prirodna bogatstva”, poručili su iz NVO “Ljubitelji prirode – Nature lovers Montenegro”.

Oni su kazali da će narednih mjeseci raditi na čišćenju i markiranju pristupnih tačaka do rijeke Komarnice, izradi brošura sa svim potrebnim informacijama kao i nabavci opreme (pakraftova i ostale propratne opreme) kako bi spremni dočekali proljeće i nove avanture na Komarnici.

“Kada se pomene kanjon Komarnice, prva asocijacija je kanjon Nevidio, posljednji istraženi kanjon u Evropi, međutim, došlo je vrijeme da se razmišlja i gleda šire, jer osim Nevidia, kanjon Komarnice proteže se i dalje, sve do ušća rijeke u Pivsko jezero i upravo ovaj dio kanjona bio je dugo nepoznat kako domaćem auditorijumu, tako i inostranim turistima, ali došlo je vrijeme da se i to promijeni”, kazali su u saopštenju.

Kanjon i rijeka Komarnica, dodaju, predstavljaju pravi dragulj prirode i raj za mnoge endemične biljne i životinjske vrste, ali i izazov za svakog čovjeka koji ga istražuje.

“Do sada su to bili malobrojni ribolovci, ekolozi i entuzijasti, a zahvaljujući upravo našem projektu, sigurni smo da će u budućnosti biti dostupan svima koji u sebi nose avanturistički duh. Gledano sa strane kajakaša, Komarnica i te kako ima šta da ponudi, kako za početnike tako i za one iskusnije”, poručili su u saopštenju.

Realizacija projekta se očekuje najkasnije do 31. decembra tekuće godine, a prve packrafting avanture već na proljeće.

Projekat je podržan od strane Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, po Javnom pozivu za razvoj inovativnih turističkih proizvoda i usluga koji obogaćuju turističku ponudu u ruralnom, kulturnom, zdravstvenom, sportskom i drugim vidovima turizma.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je juče predmet povodom nedavne izjave predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, da će “s onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima” - saznaju nezvanično “Vijesti”.
  Od premijera Milojka Spajića i predstavnika više partija brojne reakcije na govor predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića. On je, kako prenose mediji, prilikom obilježavanja 166 godina od bitke na Grahovcu, kazao da će sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima.