Komposteri za poljoprivrednike u cilju boljeg upravljanja biljnim otpadom

DMEN
 • Autor onogost.me
 • 16.12.2022. u 10:57
Nevladina organizacija Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) uručila je 10 kompostera poljoprivrednim proizvođačima iz opštine Nikšić, što je bila završna aktivnost projekta „Doprinos povećanju stepena kompostiranja u lokalnoj zajednici“.

„Tokom sastanka, na kojem su poljoprivrednicima predati komposteri, predstavljene su osnove i benefiti ovog načina upravljanja biljnim otpadom, koji nastaje na imanjima. Biljni otpad više neće završavati na nelegalnim smetlištima, već se pretvara u humus koji se dalje koristi za đubrenje. Praktikujući kompostiranje, biće smanjena pojava paljenja biljnog otpada, posebno tokom pripreme bašta i plantaža za sjetvu. U krajnjem, razvijanje kompostiranja doprinijeće smanjenju zagađenja vazduha, jer biljni otpad više neće biti uništavan paljenjem“, poručili su iz Društva mladih ekologa.

Kompostere su dobili Slavica Tadić, Nebojša Jasikovac, Slobodan Vujadinović, Boško Miličić, Slavica Delibašić, Ratko Bataković, Ivana Nikolić, Dragica Mirjačić, Slaviša Samardžić i Boris Đurković.

„Oni će širiti ovaj koncept, predstavljajući njegove prednosti u svom najbližem okruženju i tako podržati uspostavljanje ekološki održivog modela upravljanja biljnim otpadom, što je opšti cilj projekta“, naveli su iz DMEN-a dodajući da su izabrani relevantni poljoprivredni proizvođači.

Specifični cilj je, dodaju, takođe ostvaren jer je unaprijeđen nivo svijesti poljoprivrednih proizvođača o pozitivnim stranama kompostiranja biljnog otpada.

Projekat „Doprinos povećanju stepena kompostiranja u lokalnoj zajednici“ trajao je četiri mjeseca, tokom kojih su realizovane predviđene aktivnosti. U početnoj fazi, pokrenuta je komunikacija sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Nikšiću, tokom koje je predstavljen projekat, razmijenjene informacije i najavljene buduće aktivnosti.

„Poseban akcenat je dat kampanji putem društvenih mreža organizacije. U okviru ovog dijela, realizovan je eko-kviz, sa 10 pitanja koja promovišu kompostiranje. Korisnici društvene mreže Instagram koji su dali tačne i najbrže odgovore, osvojili su majice sa logoima projekta i promotivnim porukama“, saopštili su iz Društva mladih ekologa povodom završetka projekta.

Projekat je finansiran od strane Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove na javnom konkursu za finansiranje projekata nevladinih organizaciji u prioritetnoj oblasti od javnog interesa „upravljanje biljnim otpadom i otpadom koji je nastao upotrebom sredstava za zaštitu bilja“.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Lokalni Vodovod obavijestio je da će sjutra, od 10 do 14 časova, biti obustavljeno vodosnabdijevanje u lijevom dijelu Dragove Luke, što obuhvata Široku ulicu, Bistričke ulice, Dragovolučku i Tovićku ulicu.
  Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.