Komunisti obilježili Dan SFRJ: To je bio sistem po mjeri čovjeka, a ne po mjeri kapitala

24251535_10210492617927371_1798191418_o
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 29.11.2017. u 14:34

Intoniranjem himne „Hej, Sloveni“, na simboličan način uz malu zakusku, tridesetak nikšićkih komunista obilježilo je Dan Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, proslavljan 29. novembra širom bivše države na mnogo većem nivou.

Mi smo danas posjetili njihovu kancelariju na Trgu Slobode i nakratko se osvrnuli, zajedno sa njima, na ta ranija, i kako oni kažu, ljepša vremena, ali i na ovaj, jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.

„Sistem po mjeri čovjeka, a ne sistem po mjeri kapitala“, tako je predsjednik nikšićkog komiteta JKP CG Radislav Stanišić opisao ono što su oni tada izgrađivali, i kako kaže, komunisti nijesu nostalgičari, već nastavljaju ideju jugoslovenstva.

Malo nostalgije, ipak, primjetilo se kod Vojislava Miljanića, koji je naglasio da oni ovaj dan praznuju jer ga poštuju, a zatim se prisjetio kako je nekada bilo u državi koja bi danas proslavila 74. rođendan.

„Tada je stvorena SFRJ koja je uživala i imala sva prava i radila je. Radnici su imali sva prava, seljaci su dobili zemlju, radnici fabrike. Samoupravljanje je bilo svuda, zdravstvena i socijalna zaštita je bila osigurana za sve, tako da su ljudi živjeli sasvim drugačije. Danas je po našem mišljenju stanje vrlo teško. Sve te tekovine koje su stečene tokom NOB-a i poslije tog vremena su uništene. Nema više onih prava koja smo imali. Komunisti su, koji su bili vodeća snaga i u ratu i u socijalističkoj izgradnji, potpuno marginalizovani, tako da evo nemamo nikakvih prava“, ogorčeno ističe on.

I Miljan Vukosavljević je zamjerio što od postojeće vlasti niko o komunistima ne vodi računa i ne pominje zasluge u toku NOB-a i socijalističke izgradnje.

„Nadam se da će ova vremena, koja su vrlo teška, proći, da će mlada generacija se upoznati sa sistemom boljim nego što je sada“, vjeruje on.

Zabrinut za budućnost današnjih generacija je i Vaso Nikčević, koji tvrdi da više nema sloge među ljudima.

„Nikle su razne partije, odakle i kako ne znam, ali smo međusobno zavađeni. Nema dana kada se u štampi ne može pročitati ubistvo ili miniranje kola, sve ono što vrijeđa naš narod. Razjedinjeno sve. Da ima Jugoslovena koji je prišio korotu za Jugoslavijom i za Titovim vremenom, ja bih bio drugi, tako da toga mi je vremena žao, a ne znam hoće li se ovo ikada moći popraviti. Ove mlade generacije su ostale na ulici, najveći broj ne radi, po kafićima su, po noći i do zore po kockarnicama, a danju spavaju. Nemaju posla, nemaju aktivnosti i ja o njima ne mogu da kažem da im dolazi lijepa persepektiva“, zaključio je on.

Dan Republike SFRJ, 29. novembar, obilježavao je godišnjicu Drugog zasijedanja AVNOJ-a 29. novembra 1943, kada su predstavnici partizanog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945.

Ovaj datum nekada je podrazumijevao najmanje dva neradna dana, pionirsku zakletvu, razne svečanosti, dijeljenje ordenja i počasne plotune. Danas, osim ovih tridesetak komunista, uglavnom starijih i penzionera, čini se da ga se rijetko ko sjeća.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.