Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Koncesije za šume mogle bi biti manje za 20 odsto

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 14.02.2024. u 08:09
Koncesiona naknada mogla bi biti smanjena kroz planove gazdovanja šumama za 2024. godinu, saznaje Portal RTCG. Kako tvrdi izvor Portala iz Uprave za gazdovanje šumama, iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vrše pritisak na Upravu za šume da se koncesiona naknada smanji za oko 20 odsto.

Portal RTCG je kontaktirao resornog ministra Vladimira Jokovića, koji negira da je Ministarstvo poljoprivrede vršilo bilo kakav pritisak. Međutim, potvrđuje da se o ovoj temi u ministarstvu proteklih dana razgovaralo.

"Obratili su nam se koncesionari, sa zahtjevom da koncesiona naknada bude niža. Početne cijene su najskuplje u regionu, što se može lako provjeriti. Dakle, to je bio zahtjev prerađivača. U resornom ministarstvu želimo da svaki euro ostane državi. Ali saslušali smo i njihove zahtjeve i sada ćemo izanalizirati situaciju i donijeti konačnu odluku“, kazao je Joković.

Iako je više od polovine teritorije Crne Gore pokriveno šumom, odnosno zalihe drveta se procjenjuju na oko 72 miliona kubnih metara, najmanju korist od ovog prirodnog bogatstva u prethodnom periodu imala je država, a najveću koncesionari.

Zbog toga je koncesioni sistem, koji je uveden 2007. godine, često nazivan pogubnim po crnogorske šume. No, tome bi se uskoro moglo stati na kraj, kroz izmjene Zakona o šumama, kojima se predviđa ukidanje koncesija i osnivanje državnog preduzeća za upravljanje šumama.

 

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Rekonstruisana Vlada Milojka Spajića će imati više žena nego što ih je bilo u prvobitnoj postavci iz novembra prošle godine, ali je nastavljena praksa da nema nijedne potpredsjednice.
  Registrovan je jači zemljotres, sa epicentrom 22 kilometra jugozapadno od Medove (Albanija), saopšteno je Sektora za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.