Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kovačević: Laž da je vrijednost sijalice preko 800 eura, prijave DPS-a potvrda da radimo u korist građana

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 30.05.2024. u 20:12
DPS nastavlja da pokazuje svoju političku nemoć u Nikšiću i u Crnoj Gori. Iako su njihove šaptačke divizije opstale, oni ne mogu građane da ubijede da više vjeruju njihovim riječima nego svojim očima, pa tako grad koji nikad nije bio življi u večernjim satima proglašavaju da je u mraku, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević reagujući na krivičnu prijavu koju je opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) podnio protiv njega zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj.

DPS Nikšić podnio krivičnu prijavu protiv Kovačevića

 

„Projekat adaptacije postojeće rasvjete u Nikšiću novim LED svjetlosnim izvorima odrađen je po najsavremenijim standardima, na način da se čitava investicija isplaćuje iz ušteda električne energije. Osim toga, imamo smanjenje CO2 gasova i obnovljenu čitavu infrastrukturu sa savremenim sistemom za praćenje čitave mreže javne rasvjete, koji eliminiše nelegalne priključke na mreži. Sve to sa približnim finansijskim izdacima onim koje smo imali prije ovoga projekta. Dakle, gotovo za isti novac na godišnjem nivou imamo obnovljenu infrastrukturu, uštede električne energije, smanjenje CO2 gasova i SKADA sistem za kontrolu mreže javne rasvjete, kroz koji će se eliminisati svi nelegalni priključci na mreži, i garanciju na period od 20 godina za svaku sijalicu“, navodi se u saopštenju Kovačevića.

On je kazao je je vrijednost projekta preko 9 miliona eura, ali se ta vrijednost isplaćuje iz ušteda električne energije koje su Opštini Nikšić garantovane u periodu od 20 godina.

„Tako da je bezočna laž da je vrijednost sijalice preko 800 eura, jer se kompletna infrastruktura isplaćuje ne sa nekim dodatnim sredstvima u budžetu, već sa garantovanim uštedama električne energije.  Račun za troškove električne energije za javnu rasvjetu prije početka sprovođenja ovog projekta, recimo za mjesec mart bio je skoro 55.000 eura, a za mart ove godine je 16.000 eura, što jasno pokazuje da je ovo uspješan projekat“, naveo je Kovačević.

Do 15. juna tekuće godine izvođač je, dodaje Kovačević, u obavezi da eliminiše sve nelegalne priključke na mreži, čime će sistem javne rasvjete biti na ispravnosti od 100 odsto.

„Nelegalni priključci su razlog zašto u pojedinim naseljima nema rasvjete, jer je SKADA sistem postavljen na principu da, kada se u određenom rejonu pojavi jedan nelegalni priključak, za čitav taj rejon se gasi sva rasvjeta dok se nelegalni priključak ne ukloni“, objašnjava on.

Ukazuje da je projekat dobio pohvale i sa međunarodnih adresa, posebno od predsjednice Slovenije, i u skladu je sa državnom strategijom Crne Gore u ovoj oblasti.

Izvođač je, kaže Kovačević, respektabilna firma iz ove oblasti koja dolazi iz EU.

„Projekat je sproveden po Zakonu o efikasnom korišćenju električne energije, u kome se ovaj model finansiranja navodi odvojeno od klasičnih načina finansiranja, što je praksa u zemljama EU u kojima se ovakve investicije knjiže vanbilansno. Neusklađenost drugih zakona sa ovim dovela je do zaključaka u izvještaju DRI, koja ima obavezu da kada posumnja u zloupotrebe službenog položaja, izvještaj proslijedi i Višem tužilaštvu, što je u slučaju Opštine Nikšić izostalo, a podsjetiću da je većina kadrova u DRI bila politički bliska DPS-u i da niko od njih nema interes da štiti Marka Kovačevića“, saopštio je predsjednik Opštine.

Dodaje da je čitav projekat bio od samog početka transparentan, tako da su svi mogli da prate o čemu se radi.

„Kroz samo sprovođenje projekta Opština Nikšić je u prošloj godini imala pasivni prihod od oko 500.000 €, a u garantnom periodu imaće pasivni prihod od preko 2.000.000 €. Nikakvog negativnog uticaja ovaj projekat nema na budžet Opštine, naprotiv, on je baziran na štednji postojećih sredstava, a ne na trošenju novih sredstava. Naravno, sve je to vrlo jasno i sve će ove prijave proći kao i prethodne, koje su podnosili protiv mene oni koji su trideset godina držali na snazi mrak u Nikšiću. Znamo da je njima mrklo u glavi i da misle da je to opšte stanje, ali dok DPS-u nije smrklo, Nikšiću i Crnoj Gori nije moglo da svane“, zaključio je Kovačević.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. Kapetan Zupski

   Brav👏👏…a je li laz da si kupio novog Volva i koliko je on kostao i da li je on elektricni ili na dizel …kad vec pricas o smanjenju CO2 …i jesi li njega kupio od ustede i grantova …ili od para nas poreskih obveznika …kad si takav stedisa i domacin sto bolan ne kupi Ladu jeftinija je jedno 8/9 puta …a i isla bi ti uz ideologiju …no lijepo se zavaliti u Volva …i trositi gorivo gradjana lijepo …al od marta nema Volva …nema goriva i nema voznje kroz Zabljak 2.maja u neradni dan ….a i ne rece ako nije osamsto koliko je kostala sijalica i taj SKADA sistem kad ovi vec lazu kako ti kazes …no Mart je tu blizu

  2. Kapetan Zupski

   Bravo👏👏…a je li laz da si kupio novog Volva i koliko je on kostao i da li je on elektricni ili na dizel …kad vec pricas o smanjenju CO2 …i jesi li njega kupio od ustede i grantova …ili od para nas poreskih obveznika …kad si takav stedisa i domacin sto bolan ne kupi Ladu jeftinija je jedno 8/9 puta …a i isla bi ti uz ideologiju …no lijepo se zavaliti u Volva …i trositi gorivo gradjana lijepo …al od marta nema Volva …nema goriva i nema voznje kroz Zabljak 2.maja u neradni dan ….a i ne rece ako nije osamsto koliko je kostala sijalica i taj SKADA sistem kad ovi vec lazu kako ti kazes …no Mart je tu blizu

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Crna Gora je ispunila standarde Istanbulske konvencije kada je riječ o smještajnim kapacitetima u skloništima za žrtve porodičnog nasilja, piše u dokumentu „Prijedlog I Priloga Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori 2024“, koji se odnosi na period od 15. aprila 2023. do 1. aprila 2024.
  Elektroprivreda Crne Gore i Opština Nikšić će u četvrtak, 27. juna, sa početkom u 19 časova, na platou ispred Doma revolucije, otvoriti izložbu i organizovati uručenje nagrada za pet nagrađenih radova koji su učestvovali na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje stambeno- poslovnog kompleksa “Sunčani grad”.