Kovačević na Samitu gradonačelnika u Dortmundu

Opština Nikšić
 • Autor onogost.me
 • 02.12.2023. u 11:19
Na Samitu gradonačelnika protiv antisemitizma, koji je održan u Dortmundu od 29. novembra do 1. decembra pod sloganom "Njegovanje kulturne raznolikosti", učestvovao je i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

Na Samitu je bilo prisutno oko 150 gradonačelnika, diplomata i predstavnika opštinskih vlasti iz 60 gradova i 30 zemalja.

“Kovačević se susreo i razgovarao sa gradonačelnikom Dortmunda Tomasem Vestfalom koji je bio i domaćin Samita.
On se zahvalio na pozivu i istakao da je Nikšić opredjeljen da njeguje kulturne raznolikosti, stvara nova partnerstva sa drugim evropskim gradovima i primjenjuje njihova pozitivna iskustva, posebno u borbi protiv antisemitizma i čuvanju sjećanja na žrtve holokausta. Gradonačelnik Vestfal izjavio je da je poruka sa ovog samita jasna, a to je da su svi ujedinjeni u odgovornosti za podizanje svijesti o značaju poštovanja kulturnih različitosti, borbe protiv antisemitizma i čuvanja sjećanja na žrtve holokausta”, navodi se u saopštenju lokalne uprave.

Na ceremoniji otvaranja Samita snimljenom video porukom prisutne je pozdravio njemački kancelar Olaf Šolc.

Kovačević se ovom prilikom susreo i sa gradonačelnikom Gaude, holandskog grada poznatog po proizvodnji sira, Piterom Verhovom kao i nizom kolega iz drugih evropskih gradova. Na marginama Samita Kovačević je razgovarao i sa gospodinom Markom Kolsom predsjednikom Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Savjeta Evrope.

“Nikšić je učešćem na ovom Samitu postao dio Mreže evropskih gradova u borbi protiv antisemitizma što je još jedan uspjeh na polju međunarodnih aktivnosti naše opštine nakon članstva u mreži gradova Balkana B40”, navodi se u saopštenju Opštine Nikšić.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.