Kovačević: Sa Željezarom dobijamo nove razvojne mogućnosti

onogošt.me
 • Autor onogost.me
 • 08.01.2023. u 08:15
Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević ocijenio je da su stabilna finansijska situacija, brojni infrastrukturni projekti, vraćanje Željezare državi, kao i jedinstvo odbornika da 12. maj bude proglašen slavom Opštine, stvari na koje je posebno ponosan, dok su siromaštvo i nezaposlenost gorući problemi sa kojima se susreo kada je na dužnost stupio 10. maja 2021. godine.

On je, u razgovoru za “Vijesti”, za ovu godinu najavio brojne investicije, a uporište u tome nalazi u sredstvima od 25 miliona eura – oko 20 miliona iz državnog i više od pet miliona iz lokalnog kapitalnog budžeta.

”Na dan kada sam preuzeo funkciju predsjednika Opštine Nikšić u opštinskoj kasi bilo je 1,5 miliona eura. U 2023. godinu prenosimo preko šest miliona eura, svi finansijski parametri u 2022. bili su više nego značajno bolji u odnosu na 2021, a budžet za ovu godinu je veći za skoro dva miliona. Finansije su stabilne, što je osnovni preduslov za dobro poslovanje. Značajan dio radne snage koji smo zatekli je bio upotrebljiv i oni uz saradnike koji su došli zajedno sa novom vlašću, i uz jedan broj novih radnika, čine okosnicu za dobro djelovanje. Postoji dio radnika koji nije doprinosio, ali ne idemo sa rigoroznim mjerama, već pokušavamo da svakome nađemo funkciju u sistemu na kojoj će moći da bude koristan”.

Iako, kako kaže, lokalna samouprava ima malo ingerencija kada su dva hronična problema u pitanju, siromaštvo i nezaposlenost, njihov snažan politički uticaj na državnom nivou pomogao im je da dosta toga riješe.

”Pomogli smo bivšim radnicima Metalca, uspjeli smo da nađemo način da se spase Željezara i njeni radnici da ostanu na poslu, podržali smo, kao lokalna administracija, nove projekte Elektroprivrede koji su povećali broj radnih mjesta, ušli u pregovore sa ozbiljnim kompanijama koje će izvjesno ulagati u naš grad i otvarati nova radna mjesta. Ali i dalje problem nezaposlenosti i siromaštva, kod velikog broja naših porodica, je veliki i ne može biti potpuno riješen u kratkom roku”.

Infrastrukturni projekti koji se odnose na rekonstruisanje kvartova, asfaltiranje i nasipanje ulica i nekategorisanih putnih pravaca, postavljanje turističkog obilježja grada, izgradnja parka na Krupcu, početak radova na novoj zgradi RTVNK u Domu revolucije… snaženje turističke ponude, blizu 500 sadržaja iz oblasti kulture, preko milion eura ulaganja u sport, sredstva koja su opredijeljena za vantjelesnu oplodnju, kao i za pomoć djeci sa dijabetesom do četiri godini, kao i drugim rijetkim bolestima, samo su neke od stavki koje Kovačević ističe kao rezultat tima na čijem je čelu i koji su postignuti za godinu i po.

”Mogu da kažem da je istorijsko vraćanje Željezare u ruke Crne Gore, kupovinom od EPCG, što je bila moja inicijativa, nešto na šta sam kao Nikšićanin najponosniji u dosadašnjem dijelu mog mandata. Sačuvali smo osnovne prihode za 229 porodica u Nikšiću, a istovremeno vratili Željezaru u naše ruke i otvorili nove mogućnosti za napredak i razvoj. Prvi put je neko nešto vratio ovom gradu i ovoj zemlji, a ne samo prodao ili predao budzašto bilo kome”.

Amandmani poslanika većine u parlamentu, uz sredstva koja su bila predviđena nacrtom nakon usvajanja državnog budžeta, kao i lokalni kapitalni budžet Nikšiću su obezbijedila 25 miliona eura za kapitalne investicije, pa Kovačević najavljuje nove/stare projekte.

”Nastavlja se rekonstrukcija glavnog puta prema Župi, počećemo izgradnju nove zgrade Filološkog fakulteta, Doma digitalne revolucije, dobili smo sredstva koja bi trebalo da su dovoljna za završetak zapadne tribine stadiona kraj Bistrice i rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole, opredijeljena su sredstva za uređenje oko samog Dvorca, krenućemo u rekonstrukciju Školske ulice, izradu projekta za novi studentski dom i rekonstrukciju gradskog vodovoda, rekonstrukciju Ulice Voja Deretića, nastavljamo sa sređivanjem Doma revolucije kroz adaptaciju scenskog prostora i kongresne sale, dobili smo sredstva za nabavku gradskih i đačkih autobusa. Za rekonstrukciju putnih pravaca u seoskim područjima opredijeljeno je blizu milion eura iz državnog budžeta, planiramo uređenje kvarta između Karađorđeve i Ulice narodnih heroja, proširenje parkinga kod kapele pod Trebjesom, kao i uređenje gradskog groblja pod Trebjesom. U planu je da sredimo igralište u gradskom parku, da u kvartu iza bolnice uradimo novi park…”.

Za ovu godinu najavljuje i “novu rundu pregovora oko nekih pogona” koje su najavljivali u toku izborne kampanje, a koji nijesu realizovani. Tvrdi da zvanični podaci pokazuju da je za godinu u Nikšiću zaposleno tri hiljade građana, od čega je hiljadu manje na Birou rada, kao i da ih je najveći broj, preko 300, posao dobilo zahvaljujući projektima Solari 3000+ i 500+.

“Sa Željezarom dobijamo nove razvojne mogućnosti, a imamo dolazak pouzdanih investitora ove godine. Osjeća se jedna nova energija, da su ljudi moćniji finansijski nego što je to bilo ranije u Nikšiću, tako da se to prelilo i na postojeći privatni sektor koji je povećao broj radnika u prethodnoj godini. Nastavićemo da gradimo atmosferu u kojoj ćemo čuvati postojeća i stvarati nova radna mjesta za Nikšićane”, obećao je predsjednik Opštine Nikšić.

Niti će se Venecija odreći Svetog Marka, niti Nikšić Svetog Vasilija

Kovačević ističe da komentari da se sekularni i građanski karakter države narušavaju odlukom da Sveti Vasilije bude i zvanično slava opštine, nijesu na mjestu.

”Slava je upisana na listu UNESKO-a kao nematerijalno kulturno dobro čovječanstva i kao takva pripada čitavom čovječanstvu, tako da neki komentari kako se time narušava sekularni i građanski karakter države i opštine nisu na mjestu, jer bi onda to isto mogli da kažemo i za grb i zastavu Crne Gore na kojima se nalaze krstovi. Nijedna od sekularnih država Evrope i svijeta nije se odrekla svojih tradicija. Niti će se Venecija odreći Svetog Marka, niti Nikšić Svetog Vasilija, iako ćemo jednog dana biti zajedno u EU”, poručio je Kovačević.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Lokalni Vodovod obavijestio je da će sjutra, od 10 do 14 časova, biti obustavljeno vodosnabdijevanje u lijevom dijelu Dragove Luke, što obuhvata Široku ulicu, Bistričke ulice, Dragovolučku i Tovićku ulicu.
  Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.