Kućna radinost kao izvor zarade

prica_1
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 01.01.2016. u 11:29

Stanovnici Nikšića sve češće počinju da stvaraju „svojim rukama“, tačnije prave svoje proizvode i predstavljaju ih sugrađanima. 

Izrađuju se predmeti od drveta, umjetnička djela, djela koja imaju religijske motive, ali i pravi se hrana koja je prirodna bez dodatnih hemikalija koje bi „narušile“ njen prirodni sastav i ubile sve čari prirode koje ona sadrži. Ljudi ove proizvode izlažu na bazarima, sajmovima i različitim manifestacijama kako bi i drugima pokazali svoje proizvode i možda ih podstakli da i sami nešto urade, ali i da bi zaradili.

Primjer obrade i plasiranja prirodnih čari jesu sokovi koje proizvodi porodica Nikolić iz Gvozdenica.

Oni cijede voće na posebnoj presi i od njega prave sirupe i sokove od divljeg šipka, kivija, dunja, drenjina, aronija, limuna, a tu su i bistri sokovi od jabuke, kruške, jabuke i bundeva. 

„Ovi proizvodi su isključivo prirodni jer u sirupu i sokovima nema dodatnih zaslađivača i boje“- kažu Nikolići.

Nikolići su svoje proizvode izlagali na Drenjinijadi, na bazarima, kao i na II Novogodišnjem sajmu u Sportskom centru.

Kao primjer onih koji su više okrenuti kreativnom radu primjer je Marija Kosić koja izrađuje ukrasno prstenje za salvete. 

Za izradu se koriste najrazličitijih materijale kao što su plastčne cijevi, razne tkanine, cirkoni, ukrasne trake. Izgled prstenova je uvijek drugačiji, u zavisnosti od želje, a i kako bi se uklopilo sa ostatkom enterijera.

Ukrasni prstenovi se koriste kako bi se salvete lijepo složile, a sto ukrasio za svečane prilike kao što su rođendani, slave, Nova .

„Ideja za izradu prstenova je došla tako što mi se dopala  dekoracija jednog svečanog stola i htjela sam da dekorišem sto za porodičnu krsnu Slavu ,ali taj detalj –prstenove, nijesam imala gdje da kupim. Odlučila sam da ih napravim,potražila detalje i neke ideje na internetu i „priča“ sa prstenovima tako počinje“, rekla je Marija.

Kako kaže, pri izradi pusti mašti na volju, a materijal kupuje preko interneta, ili dobije na poklon. 

Marija je takođe izlagala na  II Novogodišnjem sajmu, kako bi ljudima koji nijesu bili upoznati sa njenim radom približila svoj proizvod.

Autor: Bojana Vujačić

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.