Lazarević: Ekipe na terenu, do izgradnje reciklažnog centra sretaćemo se sa ovim problemom

185625668_5062520650431581_1171996769507729231_n_1
Čitalac portala Onogošt
  • Autor Marija Vujovic
  • 12.05.2021. u 11:05

Kiša koja je danas pala u našem gradu svakako da ide na ruku gašenju požara na Mislovom dolu, međutim, ne znamo kada će biti ugašen, kazao je za naš portal v.d. direktora Komunalnog preduzeća Sava Lazarević.

Kako je kazao, ekipe su još od sinoć na terenu.

“Sve što imamo raspoloživih sredstava, sve je u funkciji gašenja požara na deponiji Mislov do”, dodao je on.

I on, kao i prethodni direktor Komunalnog  Miodrag Muratović, objašnjava da su požari nerijetka pojava na deponijama kakva je Mislov do.

“To su takve deponije. Nije to samo slučaj kod nas, već sve takve deponije funkcionišu na takav način, dolazi do takvih stvari, do požara. Dok se ne uradi reciklažni centar, moraćemo se još neko vrijeme sretati s ovim problemom”, smatra on,

Pavićević: Požar posljedica nemara prethodne lokalne vlasti

Još jedan dokaz da je bivša lokalna samouprava Opštine Nikšić radila isključivo za svoj lični interes, ostavljajući pustoš i nagomilane probleme, predstavlja i situacija sa deponijom Mislov do, koja danas u Nikšiću gori, a našem zdravlju nanosi štetu, saopštio je danas sekretar nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA Mirko Pavićević.

Kako je podsjetio, prije otprilike pola godine dogodila se ista situacija, ali sa većim posljedicama.

“Deponija Mislov do je gorjela par mjeseci, a građani Nikšića nijesu znali šta udišu i koliko štetnih čestica i otrova ima u našem vazduhu. Napominjem da smo i 2016. godine govorili da odvoz smeća na deponiju mora da stane, jer je već prenatrapana. Nakon oslobođenja tužilaštva Crne Gore, novi tužioci u slučaju odlaganja otpada na deponiji Mislov do imaće mnogo posla”, navodi Pavićević.

Kako ističe, Nikšićanke i Nikšićani moraju da saznaju zbog čijih ličnih intresa se godinama unazad otpad odvozi na deponiju koja, pritom, nije sanitarna, a nema ni minimum mogućnosti korišćenja.

“Napominjem i to da se na deponiji, u potpuno nehigijenskim uslovima, radi na selektovanju različitih vrsta odpada, a mi smo danas u Nikšiću najrizičnija grupa za kancerogena oboljenja, izazvana udisanjem štetnih materija od sagorjelog medicinskog, komunalnog, klaničnog i čvrstog industrijskog otpada. Odgovorni će morati da objasne kako to da je neko uspio da kupi zemlju deponije Mislov do, te kako i kome se uplaćuje do 15 hiljada eura mjesečno za odlaganje otpada sa teritorije opštine”, kazao je još Pavićević.

Prema njegovim riječima, Građanski pokret URA će u narednom periodu raditi na realizaciji projekta reciklažnog centra, koji je ta partija predstavila još tokom kampanje za lokalne izbore u Nikšiću u martu.

“Riječ je o projektu koji će nam riješiti problem deponije Mislov do, ali i problem odlaganja otpada na našoj teritoriji. Reciklažni centar imaće mogućnost obrade do 100 tona otpada dnevno, a podsjećam da je oko 50 tona proizvod otpada na dnevnom nivou u našem gradu”, objašnjava.

Pavićević je kolegama iz sadašnje opozicije u Nikšiću poručio da će morati da pronađu u svojim redovima odgovorne za kršenje zakona.

“Kolegama iz opozicije u Nikšiću poručujem da se njihov patriotizam i ljubav prema našem gradu ogledaju u svemu što su u njemu uništili, a za što će odgovarati pred nadležnim organima Crne Gore”, zaključio je sekretar nikšićkog odbora URE.

Kako je kazao novi predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević, ovim povodom komunicirao je sa Ministarstvom odbrane, pa će imati i Vojsku Crne Gore na raspolaganju za gašenje požara na Mislovom domu, kao trenutno rješenje. Očekuje da će najavljene padavine pomoći da se donekle lokalizuje požar.

Podsjetimo, požar na Mislovom dolu izbio je sinoć.

Ekološki pokret “Ozon“ će sjutra sa početkom u 10h Kovačeviću uručiti Zeleni plan za naš grad. To je poklon “Ozona” građanima povodom 15 godina postojanja, a podržala ga je i koalicija “Za budućnost Nikšića”, čiji je Kovačević nosilac.

“Želimo da od samog početka rada nove lokalne uprave stavimo akcenat na razvojne projekte koji su opisani u Zelenom planu za naš grad i ponudimo saradnju na njihovoj pripremi i realizaciji”, kazali su iz “Ozona”.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o povećanju plata. On je nakon sastanka kazao da su postigli održivo rješenje koje podrazumijeva 10 odsto bruto povećanje zarada od 1. jula, a od početka školske godine kumulativno povećanje 17 odsto neto. Sjutra će biti potpisan sporazum kojim će Vlada garantovati sve što je danas obećala, nakon čega će se oglasiti Glavni odbor Sindikata prosvjete.
Država Crna Gora - Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija tužila je Sindikat prosvjete Crne Gore, radi utvrđivanja nezakonitih odluka o štrajku Sindikata prosvjete Crne Gore, kao i Akta o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja.