Led rasvjeta za veću uštedu i zdraviju sredinu

ledd
niksic.me, Darko Bulatovic
  • Autor onogost.me
  • 28.10.2015. u 11:40

Pilot projekat zamjene stare rasvjete u Njegoševoj ulici novim LED svjetiljkama predstavljen je danas u opštini Nikšić. 

Cilja projekta, koji preko Zajednice opština Crne Gore realizuje Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ , jeste da doprinese promociji mjera energetske efikasnosti.

Na javni poziv koji je uputila Zajednica opština prijavilo se 11 jedinica lokalne samouprave od kojih su izabrane i finansijski podržane opštine Podogorica, Berane, Danilovgrad i Nikšić.

Potpredsjenik  opštine Nikšić, Dragan Perović, podsjeća da je gardu za finansiranje ovog projekta odobreno 9.720 eura od kojih je nabavljeno 36 komada Led svjetiljki snage 78W i koje su postavljene u Njegoševoj ulici.

„Opština Nikšić je je obezbijedila sopstveni doprinos kroz demontažu postojećih svjetiljki, nabavku i montažu LED svjetilkji u Ulici Pete proleterske, kao i testiranje podzemnih kablova i izdavanje atestne dokumentacije“, kazao je Perovići  zaključujući da je ovo još samo jedan dokaz da loklana uprava ima kapaciteta da pripremi projekte, aplicira kod ino donatora i na kraju sa uspjehom ih realizuje.

„Sve ovo potvrđuje i to što je opštini Nikšić do sada, kroz različite projekte, odobreno oko 7 miliona eura“, kaže Perović.

Saša Šćekić, pomoćnik generalnog sekretara Zajednice opština Crne Gor, ističe da će ulaganje u različite mjere energetske efikasnosti doprinijeti ne samo unapređenju životne sredine već i otvaranju novih radnig mjesta i razvoju loklane ekonomije.

On smtara da je projekat „Energetska efikasnost u jedinicama loklane samouprave- EeMA“, jasan primjer da je polje saradnje sa mežđunarodnim donatorima i partnerima široko , te da su isti zainteresovani za ulaganje i partnerski odnos sa lokalnim samoupravama.

Jasna Sekulović, menadžer projekta GIZ-a, ističe da ovim projektom, koji finasiraju Vlade Njemačke i Švjacarske, žele zapravo osnažiti kapacitet Zajednice opština kako bi na neki način postali servis kome se sve u Crnoj Gori obraćaju kad je u pitanju oblast energetske efikasnosti.

Ona posebno naglašava što je opština Nikšić i pored dobijenih sredstav kroz projekat, zapravo pokazala inicijativu da je potrebno da i oni učestvuju u ovom projektu pa je  opština Nikšić uložila sopstvena sredstva u zamjenu još desetak svjetiljki u užem dijelu Nikšića .

„Ovakvi projekti nijesu samo projekti koji doprinose zaštiti životne sredine, jer je ovom prilikom zamijenjena živina rasvjeta koja  ne utiče dobro na okolinu. Milsim da već postoje pozitivne reakcije od građana opštine Nikšić koji su već primijetili razliku prilikom svojih večernjih šetnji Nikšićem, da je to sad već mnogo prijatnije. Pored ovoga opština Nikšić će polako postizati i veće uštede u svom budžetu jer će biti mnogo manji računi za struju“, zaključila je Sekulović.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Turistička organizacija Nikšić i ove godine, povodom predstojećih praznika organizuje akciju za izbor najljepšeg novogodišnjeg izloga pod nazivom „Novogodišnja čarolija u izlogu“.