Ljekari se boje da će im zarade biti umanjene

doctor-1228627_1280
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 03.12.2022. u 13:17
Sindikat doktora medicine tvrdi da su plate ljekarima definisane Granskim kolektivnim ugovorom (GKU) koji je potpisan u ponedjeljak znatno niže od onih koje su definisane Zakonom o zaradama u javnom sektoru. Optužili su predstavnike reprezentativnih sindikata da se zalažu sa smanjenje zarada doktorima.

Sa druge strane, u Sindikatu zdravstva tvrde da to nije tačno, te da su prilikom potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora uvećane plate nemedicinskom kadru i zdravstvenim saradnicima za 12,5 odsto.

Predsjednik Sindikata zdravstva je Pobjedi kazao da su na sastanku sa predstavnicima Ministarstva zdravlja u ponedjeljak načelno dogovorili da se krajem godine ili početkom naredne formira radna grupa koja bi, između ostalog, radila na tome da se i obračun osnovne plate ljekara isplaćuje ubuduće po osnovu GKU.

“Tražićemo ne da se umanje plate, nego da se vrate fizički gdje pripadaju a to je u GKU. Osnovni koeficijent se obračunava prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru, a ostali se obračunavaju po GKU što remeti čitav sistem”, kazao je dr Mihailo Babović.

Predsjednica Sindikata doktora medicine dr Milena Popović-Samardžič kazala je sinoć kratko za Pobjedu da koeficijenti ne mogu biti umanjeni GKU jer je Zakon iznad granskog.

“Sekretarijat za zakonodavstvo im je vratio ovaj prijedlog i originalni GKU objavljen u Službenom listu nema ove koeficijente za ljekare. Usvajanjem ovakvog njihovog prijedloga granski i Zakon bili bi u koliziji”, kazala je kratko Popović-Samardžić.

Sindikat doktora medicine je objavio da to što su, kako su naveli, potpisali ,,kvazi sindikalci neće primjenjivati na ljekare u državnim zdravstvenim ustanovama“.

“Šta nam time poručuju ovi sindikalni predstavnici? Poručuju da se zalažu za smanjenje zarada doktorima. Ova činjenica je u suprotnosti sa definicijom i ciljevima postojanja bilo kog sindikata. Ali ne i u Crnoj Gori. Međutim, nije im prvi put, tako da nije ni neko iznenađenje. Ali upravo iz ovog razloga Sindikat doktora medicine je zauzeo strategiju da se zarade ljekara definišu Zakonom o zaradama u javnom sektoru. Kako je Zakon iznad GKU, ovo što su potpisali ovi kvazi sindikalci neće se primjenjivati na ljekare u državnim zdravstvenim ustanovama”, objavili su iz Sindikata.

Oni su objavili i primjerak Granskog kolektivnog ugovora u kojem, za razliku od prethodnog, koji je potpisan u decembru, ne postoji stavka specijalistički poslovi gdje je naveden koeficijent 16.

Granskim kolektivnim ugovorom koji je potpisan 30. decembra prošle godine medicinskom kadru su uvećane plate od 30 do 40 odsto. Od jula ove godine, kada su stupile na snagu izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru, u koji su premješteni koefecijenti, ljekari su dobili dodatno uvećanje zarada za oko 20 odsto.

Nezvaničan izvor iz Sindikata za Pobjedu kaže da su ljekari htjeli da koriste i benefite kao što su neki dodaci na zaradu koji su u GKU a koji bi se obračunavali preko Zakona o zaradama, te da Ministarstvo zdravlja to nije dozvolilo.

Izvor: Pobjeda

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci