Lukavica raj na zemlji za stočara Brana Ćupića

Radio CG
 • Autor onogost.me
 • 24.07.2023. u 10:17
Poljoprivrednik Brano Ćupić iz Donjeg Zagarača kod Danilovgrada i ovoga ljeta izdigao je na Lukavicu. U buljuku je stotinu ovaca. Ima posla u zagaračkom katunu ispod Malog Žurima, ali je ugodnije nego u Bjelopavlićkoj ravnici na žaropeku, kaže Ćupić.

“Za mene je ovo pravi raj na zemlji. Ima izvora, paše za stoku dovoljno, ali, nažalost, nema naroda koliko je nekada bilo”, priča Ćupić.

Vrijeme je kosidbe na Lukavici. Mehanizacija olakšava posao, ali nije kao nekada.

“Nekada su se na Lukavici kupile mobe kosaca koji su znali da dignu pjesmu, pa nastave uveče na igrankama. Kosila se Lukavica i po mjesec, a danas “bljesne” za desetak dana i poslije Ilindana i vrijeme se promijeni i planina gubi svoje čari,” prisjeća se Ćupić.

Na zagarački katun, kaže naš domaćin, po zakonu se izdizalo polovinom juna. Pravilo važi još iz vremena kralja Nikole koji je podijelio Lukavicu stočarima iz Župe, Zagarača, Rovaca i Pipera.

“Dvadeset godina sam dolazio iz Donjeg Zagarača na katun pješke. Putovalo se po dvadeset i četiri sata sa stokom koju ne možeš forsirati, jer zna kako može i šta je čeka,” rekao je Ćupić.

Lukavicu, ovih dana, posjećuju i turisti. Kapetanovo jezero bi trebalo da bude “odskočna daska” seoskom turizmu.

“Na Kapetanovom jezeru su tri četiri restorana, dolaze turisti iz cijelog svijeta i samo treba nastaviti, jer je to najbolja prezentacija Crne Gore”, rekao je Ćupić.

Izdig na katun je tradicija, način života. Sa druge strane, stočarenje je isplativije, kaže Ćupić i napominje da je posebna obaveza naviknuti mlade naraštaje da dolaze na planinu, jer su tako radili i naši đedovi.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore obilježiće i ove godine Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, 5. oktobar, i to centralnim programom pod nazivom Biblioteke za studente koji će se održati u dvadeset narodnih biblioteka u Crnoj Gori, kao i organizacijom javne tribine pod nazivom Biblioteke u 21. vijeku: između nostalgije i evolucije.
  Na zadovoljstvo brojnih učesnika iz Crne Gore i regiona uspješno je okončan još jedan jesenji Džip reli Montenegro trophy, a riječ je o turističko-sportskoj manifestaciji koja živi od 1999.godine s ciljem da promoviše malo poznate, a najljepše predjele Crne Gore, pogotovo na sjeveru.