Marihuanu probalo skoro deset odsto učenika u CG

rtcg.me
 • Autor onogost.me
 • 16.10.2023. u 08:13
Poslednji podaci Projekta evropskog istraživanja u školama o alkoholu i drugim drogama (ESPAD), u kojem je učestvovalo 99.647 učenika iz 35 zemalja. pokazali su da je 9,1 posto učenika u Crnoj Gori nekada probalo kanabis.

Prosjek broja učenika koji su konzumirali marihuanu u evropskim zemljama koje su bile obuhvaćene istraživanjem iznosi 15,1 odsto.

Podaci za Crnu Goru pokazuju da je marihuanu konzumiralo 11,4 odsto učenika i 7,3 odsto učenica.

Ova stopa je veća u odnosu na zemlje regiona, sa izuzetkom Hrvatske u kojoj je oko 20 odsto učenika nekada konzumiralo kanabis.

ESPAD istraživanje godinama unazad pruža ključne informacije za praćenje rizičnog ponašanja adolescenata u Evropi.

Ovo uključuje uočenu dostupnost psihoaktivnih supstanci, rani početak upotrebe supstanci i procjene prevalencije upotrebe supstanci (cigarete, alkohol, nedozvoljene droge, inhalanti, nove psihoaktivne supstance i farmaceutski proizvodi). Dati su i drugi ključni pokazatelji intenzivne i visokorizične upotrebe supstanci.

Istraživanje se bavi i rasprostranjenosti kockanja, uključujući onlajn kockanje, udio učenika koji se kockaju i prevalenciju korišćenja društvenih medija i igara.

U prikupljanju podataka ESPAD 2019. učestvovalo je 99.647 učenika iz 35 zemalja: Austrije, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Farskih ostrva, Finske, Francuske, Gruzije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Italije , Kosova, Letonije, Litvanije, Malte, Monaka, Crne Gore, Holandije, Sjeverne Makedonije, Norveške, Poljske, Portugala, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske i Ukrajine.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore pobijedila je Senegal 29:21 u Geteborgu u drugom kolu Glavne runde Svjetskog prvenstva.
  Ukoliko je dječak uputio prijetnju ili u nekom drugom kontekstu naveo da će nešto uraditi sebi ili vršnjacima, škola je morala reagovati po pravilniku i otvoriti slučaj, jer dužnost škole jeste da ispita o čemu je riječ i da uključi roditelje i, ukoliko je potrebno, Centar za socijalno i policiju", kazala je za naš portal psihološkinja Monika Sekulović povodom slučaja u OŠ "Ratko Žarić".